Výživové tvrzení
Výživové tvrzení je údaj, znázornění nebo reklamní sdělení, které udává, doporučuje nebo obsahuje údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny, které souvisejí s
– s energetickou hodnotou, kterou potravina dodává ve snížené nebo zvýšené míře nebo nedodává vůbec (např. „nízkokalorické“),
– s obsahem živin, které potravina obsahuje, popřípadě obsahuje ve zvýšené nebo snížené míře nebo neobsahuje vůbec (např. „bez přidaného cukru“, „s vysokým obsahem vlákniny“).
Je-li při označování potravin nebo při nabízení k prodeji uváděno výživové tvrzení, musí být na obalu nebo na viditelném místě v blízkosti vystavené prodávané potraviny uvedena informace o „výživové hodnotě“, tzn. o druhu, o množství živin a o energetické hodnotě (obvykle v tabulce; podle vyhlášky 450/2004).
Pravidla pro způsob uvádění výživových tvrzení jsou obsažena v nařízení 1924/2006/ES, které stanovuje, co je míněno, když se uvede „se sníženým obsahem“, „neobsahuje…“, „s vysokým obsahem“ apod.
Údaj, že potravina určitou složku (např. cholesterol) neobsahuje lze uvést, odpovídá-li to skutečnosti, a pokud v jiných obdobných potravinách tato složka bývá obsažena.
V některých případech je vyhláškami specifikováno, kdy jsou slova „snížený“, „nízký“, „bez“ apod. součástí názvu výrobků (viz tabulka). V tom případě se nejedná o "výživové tvrzení" a neuvádějí se podrobné údaje o množství obsažených živin.
Výrobek
|
Obsah složky
|
Mléko nízkotučné (odstředěné)
|
nejvýše 0,5 % tuku
|
Mléko polotučné
|
1,5 % až 1,8 % tuku
|
Mléko plnotučné
|
nejméně 3,5 % tuku
|
Máslo se sníženým obsahem tuku
|
62,0 až 60,0 % tuku
|
Máslo s nízkým obsahem tuku (nízkotučné)
|
41,0 až 39,0 % tuku
|
Nízkotučný tavený sýr
|
nejvýše 30 % tuku v sušině
|
Vysokotučný sýr
|
nejméně 60 % tuku v sušině
|
Kromě toho jsou vyhláškou 54/2004 o potravinách pro zvláštní výživové účely stanovena další pravidla pro označení potravin určených pro případy určitých chorob nebo poruch (viz tabulka – stručný výtah z vyhlášky). U potravin pro zvláštní výživu musí být uvedeny podrovnosti o množství obsažených živin.
Potraviny s nízkým obsahem laktózy
|
nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny
|
Potraviny bezlaktózové
|
nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny
|
Potraviny s nízkým obsahem bílkovin
|
nejvýše 2 g bílkovin na 1000 kJ energetické hodnoty
|
Potraviny bezlepkové
|
přirozeně bezlepkové potraviny,
potraviny, u nichž hodnota gliadinu není vyšší než 10 mg/100 g sušiny,
nápoje, u nichž hodnota gliadinu není vyšší než 10 mg/100 ml
|
Potravinami bez fenylalaninu
|
nejvýše 20 mg fenylalaninu ve 100 g nebo 100 ml, u potravin vyrobených ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin musí být jeho obsah nulový
|
Zvláštní opatření jsou stanovena pro uvádění „zdravotních tvrzení“, tzn. informací poukazujících na význam potraviny nebo její složky na zdraví. (hv, sk)