Slintavka a kulhavka
Slintavka a kulhavka je virové onemocnění sudokopytníků. Původcem je virus z čeledi Picornaviridae. Na člověka se nákaza přenáší především přímým kontaktem, přenos infekce alimentární cestou je zřídkavý. Vůči viru jsou nejvíce vnímavé děti. Onemocnění se projeví zčervenáním sliznice úst, jazyka a nosní sliznice, někdy se objeví afty.
Pasterační teploty virus ničí, nízké teploty, podobně jako vyšší procento obsahu kuchyňské soli virus konzervují. Kyselé prostředí pod hodnotu pH 5,8 virus ničí. V sýrech a syrovátce se po 24 hodinách virus obvykle nezjistí. V másle se virus udrží při nízkých teplotách až 45 dnů. Při tavení sýrů se spolehlivě ničí.
K preventivním opatřením patří nekonzumovat syrové nepasterované mléko a konzumovat pouze ty mléčné výrobky, které byly vyrobeny z pasterovaného mléka nebo smetany.
(old)
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Zavlečení slintavky a kulhavky je tak „snadné“… (16. 7. 2014)