Shugr
Jde o relativně nový produkt uvedený na trh v roce 2005 firmou Swiss Research. Shugr se označuje jako přírodní sladidlo (nebo přírodní z 99,5 %), které chutná a v ústech se vnímá jako třtinový cukr, přičemž po jeho konzumaci nezůstává v ústech žádná pachuť.
Shugr se považuje za neenergetické sladidlo, které lze používat i při vaření a pečení. Uvádí se, že se chová jako cukr, včetně kynutí, hnědnutí a karamelizace.
Shugr se vyrábí postupem, který je chráněn patentem. Jde o směs erytritolu, maltodextrinu, D-tagatózy a malého množství sukralózy. Vzhledem k přítomnosti sukralózy (trichlór-derivátu sacharózy) nelze Shugr považovat za zcela přírodní sladidlo.
Shugr je vyroben ze složek, které jsou schváleny pro potravinářské účely, a proto získal v USA status GRAS (Generally Recognized as Safe, obecně považován za nezávadný). Cena tohoto sladidla v maloobchodě v USA je v přepočtu asi 1 000 Kč/kg. Tím, že nahrazuje sacharózu v poměru 1:1, je jeho použití drahé.
(kvas)