Semolina
Semolina je purifikovaný, rozdrcený endosperm zrna tvrdé pšenice durum (Triticum durum), získaný v počátečních fázích mlecího procesu, s hrubší granulací než má běžná mouka. Průměr částeček se pohybuje mezi 0,25 a 0,75 mm. Stejnou granulaci obvykle mívá i produkt zvaný farina, nebo kukuřičná krupice. Semolina se používá téměř výlučně k výrobě těstovin, protože lepek v ní obsažený je pro tyto účely velmi vhodný, méně vhodný je ale pro pekařské účely. Ze semoliny se rovněž vyrábí kuskus, což jsou v podstatě těstoviny ve tvaru jemných kuliček, oblíbené zejména v Maroku, Tunisku a Algerii, nebo bulgur Semolina se může také používat jako alternativa kukuřičné mouky k podsypávání těsta na korpusy pizzy a zamezení jeho přilepování k plechu. Při výrobě chleba dodává přídavek malého množství semoliny kůrce výrobku chutnost a křupavost. (kop)
Semolina, nutriční hodnota ve 100 g
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|