Pyramida zdravé výživy
Pyramida zdravé výživy není podrobným návodem k přesnému sestavení denního jídelníčku, dává pouze základní aktuální doporučení o skladbě stravy, resp. správné výživě. Potraviny jsou voleny tak, aby byla zajištěna denně přiměřená dávka bílkovin, zdravých druhů tuků a sacharidů, dostatek vitaminů, minerálních látek a vlákniny. V současné době se ještě více než dříve zdůrazňuje
* udržování odpovídající tělesné hmotnosti,
* konzumace pestré stravy,
* zvýšení příjmu zeleniny a ovoce,
* výběr potravin s nízkým glykemickým indexem,
* uměřená spotřeba mléčných výrobků,
* ústup od diet s nízkým obsahem tuku,
a upozorňuje na potraviny, kterých průměrný český občan spotřebuje příliš mnoho. V nové pyramidě zdravé výživy, sestavené pro potřeby české populace Fórem zdravé výživy (FZV), jsou potraviny řazeny podle vhodnosti ke konzumaci v rámci každého patra ve směru zleva doprava. Potraviny umístěné v základně pyramidy jsou doporučovány jako ty, které by se měly jíst nejčastěji a v největším množství. Směrem k vrcholu pyramidy by lidé při výběru potravin z jednotlivých pater měli být střídmější. Na špičce pyramidy jsou umístěny potraviny, bez kterých se lze obejít, proto by se v jídelníčku měly objevovat jen výjimečně. Lidé mohou potraviny z pyramidy vybírat také podle své hmotnosti. Jestliže potřebují zhubnout, měli by volit jídlo z levé části pyramidy a jíst spíše menší porce (s výjimkou zeleniny, v její konzumaci se není třeba se omezovat). Pro osoby s nadváhou by mělo být téměř tabu i poslední patro pyramidy (tedy uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, živočišné tuky atd.).Pokud mají lidé tělesnou hmotnost v normě, ale chtějí žít co nejzdravěji, mohou si potravin z levé části pyramidy, tedy těch vhodnějších, vybírat větší množství. Pro zařazení potravin do konkrétních míst pyramidy byla zvolena následující kritéria. Důležitým kritériem u sacharidových potravin byl glykemický index (GI), který uvádí, na jak dlouho daná potravina organismus zasytí. Vlevo jsou umístěny potraviny s nižším GI, tedy takové, které zasytí na dlouho, nejméně zvyšují hladinu cukru v krvi a působí preventivně proti vzniku diabetu. U mléčných výrobků je podstatná i přítomnost probiotických mikroorganismů a množství obsaženého tuku. Vhodnější potravinou je proto z této skupiny jogurt, méně vhodnou mléko samotné, lépe je konzumovat nízkotučné mléčné výrobky (s obsahem tuku do 3 %) než plnotučné. Na rozdíl od např. amerických doporučení jsou pracovníci FZV přesvědčeni o vhodnosti méně tučných mléčných výrobků, které jsou zdrojem kvalitních proteinů, aniž by organismus zatěžovaly cholesterolem.