Okra
Původ tohoto ibišku není přesně znám, jeho domovinou může být Afrika nebo Indie. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech po celém světě.
Okra se říká ibišku jedlému v Africe a Americe, ve španělsky mluvících zemích je nazýván gombo, bamija v balkánských zemích a Turecku, bhindi ho nazývají obyvatelé Indie.
Složení: téměř 50 % plodu okry je tvořeno vlákninou, bílkovin obsahuje 3 %, tuků 7 % a až 30 mg vitaminu C. Dále obsahuje vitaminy B6, A a z 1% minerálních látek jsou to především železo, vápník, magnesium, draslík.
Okra je díky velkému množství vlákniny a malému množství kalorií součástí redukčních diet. Napomáhá ke snižování cholesterolu, podporuje fungování střev a snižuje možnost výskytu některých rakovinných onemocnění. Díky vysokému obsahu slizu je velmi šetrná pro žaludek.
Plody okry mají široké uplatnění v kuchyni. Lze je konzumovat uvařené nebo i syrové. Ze syrových se připravuje lahodný salát, vařené se přidávají do polévek a jako příloha k hlavním jídlům, zejména masitým nebo smaženým. Aby plody po uvaření nebyly slizké, předem se pokapou šťávou z citrónu a nechají se chvilku odležet.
Nejmenší plody okry jsou nejchutnější, velká okra má tendenci být tuhá a vláknitá. V obchodech je dostupná okra zavařená a zmrazená.
K přípravě pokrmů neslouží pouze plody okry, také listy jsou častou součástí salátů. Semena okry se používají jako náhražka kávy nebo jsou lisována pro olej. (dou, ber 2014)
Legislativa:
Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 885/2014 ze dne 13. srpna 2014, kterým se stanoví zvláštní podmínky pro dovoz okry a listů curry z Indie a zrušuje prováděcí nařízení (EU) č. 91/2013
Zdroj:
http://exoticke-rostliny.atlasrostlin.cz/proskurnik-jedly
http://www.semena-rostliny.cz/blog/47-ibisek-jedly-neboli-okra
http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?58
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=2655
http://en.wikipedia.org/wiki/Okra
http://cs.wikipedia.org/wiki/Okra