Nutrivigilance
Pojem nutrivigilance lze do češtiny přeložit jako zdravotní bdělost nad potravinami.
Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin.
Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin.
Více informací: http://nutrivigilance.szu.cz/nutrivigilance.html
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Závěrečná zpráva systému NUTRIVIGILANCE 2018 (28. 1. 2019)
- Nutrivigilance – za řadu obtíží po konzumaci potravin si spotřebitelé mohou sami (3. 2. 2017)
- SZÚ – nový web portál Nutrivigilance (10. 4. 2015)