Mango

Mango je příkladem ovoce, jehož nadměrná konzumace může vést k negativním účinkům na lidský organismus. Mango je vydatným zdrojem karotenoidů, biologicky aktivních látek, ze kterých se tvoří vitamin A, tj. vitamin rozpustný v tuku. Vitaminy jsou látky nezbytné pro život všech živočichů. Nedostatečný příjem určitého vitaminu stravou se projevuje specifickými příznaky. Často se hovoří o potřebě zvýšit příjem vitaminů, především tzv. vitaminů s antioxidačními účinky, které se také uvádějí jako ACE vitaminy (tj. vitamin A, C a E).  Málo je však známo o tom, že nadměrný příjem kteréhokoliv vitaminu vede k hypervitaminóze, tj. toxickým účinkům na organismus. Možnost vzniku intoxikace v důsledku nadměrné konzumace je u vitaminu A větší než u ostatních vitaminů. Nadměrný příjem vitaminu A je nebezpečný zejména pro těhotné ženy, neboť může způsobovat defekty u vyvíjejícího se plodu.

Projevy hypervitaminózy způsobené vitaminem A jsou: únava, nervozita, bolesti svalů a kostí, odvápnění kostí (větší náchylnost ke zlomeninám), bolesti hlavy, závratě, zarudnutí kůže, holohlavost a některé další. Konzumací alkoholu se zvyšuje účinek tohoto vitaminu na organismus.

Kromě hypervitaminózy z nadměrné konzumace může mango vyvolávat u citlivých osob alergickou reakci. V mangu byly dosud identifikovány dva hlavní alergeny. Mango společně s pistáciovými a kešú oříšky patří do čeledi Anacardiacea. Všechny tři mohou způsobovat vážné anafylaktické reakce. Bezprostředně po konzumaci manga se u citlivých jedinců projevují příznaky nejčastěji na ústech. Alergie na plody manga se vyskytují především u osob citlivých na pyl pelyňku, pyl břízy, celer, mrkev a jablka.

Projevy intolerance se mohou objevit i u osob citlivých na siřičitany, a to po konzumaci sušeného manga, které bylo konzervováno siřičitany. (kvas)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin