Lutein
Lutein je produkován výhradně rostlinami a stejně jako u ostatních xanthofylů jej lze nalézt ve větším množství v listové zelenině – zejména v kapustě a špenátu. Značné množství luteinu lze nalézt ve žlutých květech rostlin rodu Tropaeolum (lichořeřišnice) a také v pampeliškách či vodnicích.
V lidském organismu je funkce luteinu dána jeho antioxidačními účinky, pomáhá v pohlcování modré části viditelného světelného spektra (380–450 nm). Jak lutein, tak zeaxanthin jsou hromaděny v sítnici (retina) lidského oka, přičemž zeaxanthin se hromadí zejména ve žluté skvrně (macula lutea), zatímco lutein se vyskytuje spíše v sítnici jako takové.
Lutein spolu se zeaxanthinem plní v sítnici ochrannou úlohu proti poškozujícím důsledkům volných radikálů vznikajících díky aktivitě modré části viditelného spektra světla. Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit. Čím je koncentrace pigmentů v buňkách sítnice vyšší, tím je lepší i její ochrana.
Dostatečný příjem luteinu/zeaxanthinu snižuje také riziko rozvoje šedého zákalu.
Lutein jako potravinářské barvivo nese označení E161b. Jedná se o žluté barvivo spadající do kategorie karotenoidů. Je rozpustné ve vodě. Získává se většinou za pomocí rozpouštědel z přírodních materiálů a rostlin jako např. z měsíčku lékařského, vaječných žloutků, listové zeleniny, zelených paprik, zeleniny, vojtěšky a v menší míře i z dalších rostlin.
Potravinám dodává jasnou přírodně žlutou barvu. Používá se ve zdravých nápojích, tyčinkách nebo pekařských výrobcích.
Pro potravinářské barvivo E161b (Lutein) není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR je tato látka povolena, v USA je její použití značně omezeno. Pozitivní efekty luteinu se projeví při denním příjmu v rozmezí 6–10 mg/den.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal pozitivní stanovisko k využívání přírodně identického zeaxanthinu jako složky v doplňcích stravy. Podle vyjádření EFSA, příjem 0,75 mg zeaxanthinu/kg tělesné hmotnosti za den odpovídající dennímu příjmu 53 mg na osobu s hmotností 70 kg, nepředstavuje žádné zvýšení bezpečnostního rizika.
Tělo si karotenoidy lutein a zeaxanthin nedokáže samo syntetizovat, proto je nutný jejich dostatečný příjem ve stravě. Hlavním zdrojem přírodního luteinu je zelená listová zelenina, především špenát a kapusta, dále tuřín, mangold, hrách, cuketa, římský salát, pistáciové ořechy, brokolice, mrkev, kukuřice. Zdrojem vysoce biologicky využitelného luteinu jsou vejce. (ber, 2013)
Zdroj:
http://www.bezpecnostpotravin.cz/prirodne-identicky-zeaxanthin-pro-doplnky-stravy.aspx
http://www.nutraingredients.com/productpresentation
http://www.bezpecnostpotravin.cz/vejce-pro-zdrave-oci.aspx
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lutein
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E161b