Kyselina eruková
Od roku 1975 se v České republice pěstují tzv. bezerukové odrůdy řepky. Termín bezerukové odrůdy byl a stále je oficiálně používán, po roce 1975 se takto začaly označovat odrůdy, u nichž byl obsah kyseliny erukové snížen z původní téměř poloviny všech mastných kyselin na hodnotu nepřevyšující 5 %. Současná terminologie připouští jak pojem nízkoerukové, tak bezerukové odrůdy řepky a jedná se prakticky o totéž. Reálný obsah kyseliny erukové v těchto odrůdách se pohybuje mezi 0,3 – 0,5 %.
V novém nařízení Komise (EU) č. 696/2014 se doplňuje k nařízení (ES) č. 1881/2006 nový oddíl 8 „Toxické látky obsažené v rostlinách“.
Oddíl 8: Toxické látky obsažené v rostlinách
Potraviny (1) |
Maximální limity (g/kg) |
|
8.1 |
Kyselina eruková |
|
8.1.1 |
Rostlinné oleje a tuky |
50 |
8.1.2 |
Potraviny obsahující přidané rostlinné oleje a tuky s výjimkou potravin uvedených v bodě 8.1.3 |
50 |
8.1.3 |
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa |
10 |
(ber, 2014)
Legislativa:
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 696/2014 ze dne 24. června 2014, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny erukové v rostlinných olejích a tucích a potravinách obsahujících rostlinné oleje a tuky
Vyhláška o obsahu kyseliny erukové v některých potravinách (2012)
Odkazy:
http://www.olejnadzlato.cz/myty-o-repkovem-oleji-1/
Katalog krmiv – antinutriční látky: Kyselina eruková, web2.mendelu.cz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_erukov%C3%A1
http://www.biotox.cz/toxikon/rostliny/kyseliny.php
„Brokolice nemusí být pouze prospěšná pro zdraví. Obsah kyseliny erukové v brokolici“ (2002)