Cukr ve výživě
Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. Sacharidy jsou pro nás nejdůležitějším a nejrychleji využitelným zdrojem energie, potřebujeme je pro správné fungování mozku a centrálního nervového systému, jsou nezbytné pro zajištění stálé hladiny glykémie (cukru v krvi). Tvoří také energetickou rezervu ve formě glykogenu. Nadbytečná konzumace sacharidů ovšem vede k nadbytku energie, která, není-li spotřebována, ukládá se v těle ve formě tuku a vede ke vzniku nadváhy, obezity a s nimi spojených komplikací.
Sacharidy by podle současných výživových doporučení měly tvořit 55 – 60 % z celkového energetického příjmu.
Většina přijímaných sacharidů by měla být v podobě složitých sacharidů s nízkým glykemickým indexem (GI pod 55).
Podíl jednoduchých sacharidů („cukrů“) by neměl převyšovat 10 % z celkového příjmu energie.
Dělení sacharidů
Sacharidy jsou složeny z tzv. „cukerných jednotek“. Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na:
– monosacharidy (1 cukerná jednotka),
– oligosacharidy (2-10 cukerných jednotek), mezi ně patří:
disacharidy (obsahují 2 cukerné jednotky) a ostatní oligosacharidy (3–10 cukerných jednotek),
– polysacharidy (více než 11 cukerných jednotek)
Pojmem cukry nazýváme tzv. „jednoduché“ sacharidy, jedná se o monosacharidy a disacharidy, které mají sladkou chuť.
Sacharidy vyskytující se v potravinách nejčastěji:
– monosacharidy
– mohou být organismem přímo bez dalšího štěpení vstřebány,
– přijímáme je ve stravě (např. v medu, ovoci),
– v organismu vznikají také štěpením složitějších sacharidů,
– např. glukóza (označovaná jako hroznový cukr, obsažena v hroznech révy vinné),
fruktóza (nazývána ovocný cukr, obsažena v medu, ovoci);
– disacharidy
– např. sacharóza (řepný cukr, třtinový cukr), sacharózou nejčastěji sladíme a běžně ji označujeme pojmem „cukr„,
laktóza (tzv. mléčný cukr, obsažena v mléce savců);
– polysacharidy
– např. škrob (v rýži, bramborách, obilovinách, kukuřici aj.),
– nemají sladkou chuť,
– v organismu jsou dále štěpeny,
– někdy bývají nesprávně nazývány jako „komplexní“ nebo „složené“ cukry;
– vláknina
– vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů (nepřeměňují se v glukózu), zejména celulózy a pektinu,
– z hlediska účinku na organizmus má vláknina řadu výhodných vlastností – viz heslo Vláknina.
– vlákniny by měl dospělý člověk zkonzumovat alespoň 25 – 30 g denně.
Rafinovaný cukr je zbavený minerálních látek, vitaminů, vlákniny atd. Vysoký příjem rafinovaného cukru souvisí také s nedostatkem vitaminů skupiny B, což negativně ovlivňuje mentální aktivitu (schopnost myšlení, paměť). Výzkumy ukazují, že vysoká konzumace cukru může nepříznivě ovlivňovat i imunitní systém. Dalším negativním důsledkem konzumace cukru je kazivost zubů.
Mezi zdravé potraviny sladké chuti s obsahem jednoduchých cukrů patří především ovoce v různé formě (vč. sušeného), ale bez přidaného cukru. (sk, lep, 05/2020)
Zdroj:
http://www.khsova.cz/docs/01_aktuality/files/sacharidy_ve_vyzive.pdf,
http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2017/06/9.pdf,
http://www.viscojis.cz/teens/index.php/ziviny-a-voda/sacharidy-ve-vyiv/141-133.