Clean Label
Nový koncept v označování potravin známý jako „Clean Label“ (z angl. „čistá etiketa“) představuje přístup výroby, kde je snahou vyjít v ústrety konečným spotřebitelům a odstranit z potravin nepopulární přídatné látky (éčka). Jedná se o potraviny, v jejich receptuře není, resp. je výrazně omezeno používání umělých barviv, konzervačních činidel, aromat apod. V současnosti neexistuje žádný právní podklad/definice toho, co Clean Label představuje. Proto jsou k dispozici různé výklady a rozdíly ve vnímání Clean Label. Jeden z výkladů odmítá použití všech aditivních látek, druhý uvádí možnost použití kyselin askorbové apod.
Clean Label může mít např. tyto vlastnosti:
– bez aditivních látek,
– bez emulgátorů,
– bez ztužených tuků,
– bez umělých aromat,
– bez chemicky modifikovaných škrobů nebo mouk,
– bez barviv,
– bez chemických konzervačných látek,
– bez stimulátorů chuti,
– bez regulátorů kyselosti, s výjimkou citranu vápenatého (sůl kyseliny citrónové),
– bez obohacování jódem, fluórem, vitamíny,
– bez GMO složek.
(ne)