Bílkoviny
Bílkoviny jsou základním materiálem k výstavbě tkání a buněk našeho těla a k jejich obnově. Hrají také důležitou úlohu při imunitních reakcích, působí jako enzymy, hormony a další látky důležité pro správné fungování těla.
Stavebními jednotkami bílkovin jsou aminokyseliny, které jsou v bílkovinách uspořádány do dlouhých řetězců. V bílkovinách potravy je obsaženo 20 druhů aminokyselin, z toho je 8 tzv. esenciálních (nezbytných), lidské tělo si je nedovede samo vytvořit.
V lidském organismu neexistuje rezerva bílkovin. Při jejich nedostatečném příjmu ve stravě nebo z jiných důvodů, např. při dlouhotrvajícím hladovění, dochází v důsledku proteolýzy k omezování zmíněné stavební činnosti a také k úbytku některých orgánů.
Podle zdroje se bílkoviny dělí na bílkoviny rostlinného a živočišného původu. Bílkoviny živočišného původu se považují za plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
V mládí, v těhotenství, při kojení nebo v případě onemocnění se všeobecně doporučuje denní dávku bílkovin zvýšit u dospělého člověka asi na 1 g na 1 kg hmotnosti a den, tzn. u člověka o hmotnosti 70 kg by to bylo denně 70 gramů. Také ve stáří se doporučuje příjem bílkovin o něco zvýšit, neboť rozpad tělesných bílkovin je větší. Nadměrný příjem bílkovin však může přivodit různé problémy související s přetížením jater a ledvin, tj. orgánů, které se podílejí na odstraňování zplodin metabolismu bílkovin.
Obsah bílkovin ve vybraných potravinách
Potravina
|
Obsah bílkovin (g/100g)
|
hovězí maso (kýta bez kosti)
|
22,1
|
vepřové maso (kýta bez kosti, libová)
|
21
|
párky debrecínské
|
15,2
|
salám lovecký
|
27,4
|
šunka drůbeží
|
20,6
|
kuřecí prsa (bez kůže)
|
22,8
|
maso kapra (bez kostí a kůže)
|
17,7
|
polotučné mléko
|
3,3
|
sýr eidam, 30 % t. v s.
|
28,9
|
jogurt bílý, 3,5 % tuku
|
4,5
|
vejce
|
12,5
|
hrách
|
19,5
|
čočka
|
23,6
|
(kvas, ber, 05/2020)
Zdroj:
https://www.nutridatabaze.cz/
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Bílkoviny a dosažení ideální váhy (8. 2. 2021)