Bezlepková dieta
Základní a v současné době jedinou léčbou při celiakii je bezlepková dieta, která představuje úplné vyloučení lepku (glutenu) ze stravy. Bezlepková dieta se musí dodržovat trvale, protože nesnášenlivost lepku nemizí a provází pacienta po celý život. Při dietě je navíc nutné postupovat důsledně, protože střevní sliznici poškozuje i malé množství lepku a způsobuje zdravotní potíže. Uvádí se, že u osob s celiakií je maximální tolerovatelný denní příjem lepku 10 mg, ale jsou známy případy, že již 1 mg lepku se projevuje sníženou využitelností stravy.
Lepek je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni, tritikale a ovsu. Osoby trpící celiakií tudíž musí ze svého jídelníčku vyloučit jak tyto obiloviny tak i výrobky z nich vyrobené, tj. pečivo, strouhanku, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupky, lámanku, krupici či rostlinné maso seitan, které má vysoký obsah lepku. Dále je nutné vyhýbat se potravinám, jejichž jedna nebo více složek může obsahovat tzv. „skrytý lepek“. Jedná se kupř. o různé polévky, omáčky, kečupy, majonézy, studené emulgované omáčky, hořčice, sójové omáčky, různá ochucovadla, uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa, sójové a ostatní rostlinné náhražky masa jako je např. klaso či robi, různé kypřící prášky, pudingy, cukrovinky a zmrzliny. Pro bezlepkovou dietu je naprosto nevhodná i pšenice špalda a všechny druhy piva. Jako náhradu za potraviny obsahující lepek je možno používat brambory, rýži, kukuřici, luštěniny, sóju, pohanku, jáhly nebo amarant.
Lidé trpící celiakií musí pečlivě sledovat složení výrobku. Výrobci jsou povinni na obalech svých výrobků uvádět výčet všech složek použitých ve výrobku. Pokud je složka určité potraviny vyrobená z dalších dílčích podsložek, musí výrobce uvádět i tyto jednotlivé podsložky. Podle legislativních pravidel lze potravinu lze označit za „přirozeně bezlepkovou“ při obsahu lepku max. 20 mg/kg, (pokud neobsahuje lepkovou obilnou složku), za „bezlepkovou“ při obsahu max. 100 mg/kg. (kop)