Anisatin
Nebezpečným faktem je příbuznost stromu “japonský hvězdicový anýz” (Illicium anisatum) se stromem “badyáník pravý” (Illicium verum), jehož plody je známé koření badyán.
Badyán (též čínský anýz, hvězdicový anýz) pochází z jižní Číny a Vietnamu, kde má dlouholetou lékařskou a kulinářskou tradici. V kuchyni se badyán používá především jako koření na ryby a mořské plody, dušené fíky a hrušky, k dochucení tropického ovoce.
Příbuzný japonský hvězdicový anýz (též badyáník posvátný) je v Japonsku označovaný jako sikimi, jeho plody jsou však velmi hořké a jedovaté. Plody obsahují výše zmíněnou látku anisatin, která vyvolává záněty ledvin, gastrointestinálního traktu a močových cest a působí silné křeče. Zdravotní potíže, které se občas vyskytují po vypití anýzového čaje, mohou pocházet ze záměny druhu.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 2003 varoval spotřebitele před pitím čajů, připravovaných z hvězdicového anýzu (badyán). Anýzové čaje byly spojovány s onemocněním, které postihlo v letech 2001–2003 více než 40 osob, včetně 15 dětí. Onemocnění byla nejrůznějšího charakteru od závažných neurologických projevů (záchvatů) po nechutenství, silnou nervozitu a prudké pohyby očí. Čaje z hvězdicového anýzu jsou velmi oblíbené, zejména jako prostředek odstraňující střevní problémy u malých dětí. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv však varoval, že čínský hvězdicový anýz (Illicium verum), který byl k dispozici v obchodech, mohl obsahovat jedovatý japonský hvězdicový anýz (Illicium anisastum). (ber, 2014)
Zdroj:
Badyán – jedno z nejkrásnějších koření http://www.agronavigator.cz/default.asp?typ=1&val=89975
Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.26
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bady%C3%A1n
http://www.celostnimedicina.cz/badyanik-pravy.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Anisatin
http://en.wikipedia.org/wiki/Illicium_anisatum