Semena chia

Semena chia („čia“) pochází ze šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.). Tato semena jsou oválná, přibližně 1 mm veliká. Semena chia rozeznáváme dvojí barvy – bílá a hnědá. Salvia hispanica je jednoletá bylina z rodu Lamiaceae (hluchavkovité). Bílá semena pochází z bíle kvetoucí šalvěje, hnědá semínka ze šalvěje kvetoucí modro-fialově. Bílá semena se často označují názvem „salba“.  Název „chia“ se používá většinou pro hnědá semena a nebo také pro směs bílých a hnědých semen.
Původně tato rostlina pochází ze Střední Ameriky, kde byla její semena základem starověké aztécké stravy. Dodnes patří semena chia k hlavním potravinám výborných latinsko-amerických běžců.
Semena chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Mají více omega-3 nenasycených mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, jsou plná antioxidantů, vápníku, bílkovin (21 %), vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií jako železo, zinek, fosfor, hořčík, měď. Obsahují sacharidy a také tuky.
Vzhledem k tomu, že chia semena absorbují poměrně velké množství vody a současně mají dost rozpustné vlákniny, pomáhají pozvolna uvolňovat energii ze sacharidů do krevního oběhu. Semena chia dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Hydrofilní vlastnosti semen chia umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semena chia oblíbili diabetici. Tím, že semena prodlužují proces přeměny zkonzumovaných sacharidů na glukózu, nedochází k náhlým výkyvům hladiny krevního cukru.
Pečivo s obsahem chia semen vyniká významným obsahem živin a je vhodné ke každodenní konzumaci. Semena se dají používat také do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Chia semena jsou bez chuti a nijak nenarušují tradiční chuť pečiva. Semena nejsou tvrdá na skus a nemusí se na rozdíl od jiných semínek semlít, jsou lehce stravitelná.
Pravidelným užíváním semen chia lze předcházet diabetu, depresím, hypertenzi, zácpě, ischemické chorobě srdeční, zánětům. Semena působí jako antioxidant a mají protivirové účinky. (ber, 2013)

Legislativa
:

Rozhodnutím 2013/50/EU bylo povoleno rozšíření použití semen chia, a sice do pekařských výrobků, snídaňových cereálií a ovocných, ořechových a semenných směsí. Semena chia je možno prodávat i samostatně v balené formě, přičemž musí být uvedena informace pro zákazníka, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g. Příloha I uvádí specifikaci semen chia, příloha II stanovuje limit přídavku semen chia do výše uvedených skupin výrobků max. 10 %.
Rozhodnutí 2009/827/ES připouštělo použití 5 % semen chia (Salvia hispanica), jako nové složky potravin podle nařízení 258/97/ES, do pekařských výrobků.

Zdroje:

„Využití semen chia a vliv na lidské zdraví“ Výživa a potraviny 68, 2013, č.4, s. 104-106
Vlastnosti oleje ze semen chia (2011)
Potravina nového typu: semena chia (2011)
Schválení alfalfa a chia jako potravinových složek nového typu (2009)
Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána (2005)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin