Cukr ve výživě

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. Sacharidy jsou pro nás nejdůležitějším a nejrychleji využitelným zdrojem energie, potřebujeme je pro správné fungování mozku a centrálního nervového systému, jsou nezbytné pro zajištění stálé hladiny glykémie (cukru v krvi). Tvoří také energetickou rezervu ve formě glykogenu. Nadbytečná konzumace sacharidů ovšem vede k nadbytku energie, která, není-li spotřebována, ukládá se v těle ve formě tuku a vede ke vzniku nadváhy, obezity a s nimi spojených komplikací.

Sacharidy by podle současných výživových doporučení měly tvořit 55 – 60 % z celkového energetického příjmu.
Většina přijímaných sacharidů by měla být v podobě složitých sacharidů s  nízkým glykemickým indexem (GI pod 55).
Podíl jednoduchých sacharidů („cukrů“) by neměl převyšovat 10 % z celkového příjmu energie.

Dělení sacharidů
Sacharidy jsou složeny z tzv. „cukerných jednotek“. Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na:
     –  monosacharidy (1 cukerná jednotka),
     –  oligosacharidy (2-10 cukerných jednotek), mezi ně patří:
                                   disacharidy (obsahují 2 cukerné jednotky) a ostatní oligosacharidy (3–10 cukerných jednotek),
     –  polysacharidy (více než 11 cukerných jednotek)

Pojmem cukry nazýváme tzv. „jednoduché“ sacharidy, jedná se o monosacharidy a disacharidy, které mají sladkou chuť.

Sacharidy vyskytující se v potravinách nejčastěji:
 –  monosacharidy
             – mohou být organismem přímo bez dalšího štěpení vstřebány,
             – přijímáme je ve stravě (např. v medu, ovoci),
             – v organismu vznikají také štěpením složitějších sacharidů,
             – např. glukóza (označovaná jako hroznový cukr, obsažena v hroznech révy vinné),
                       fruktóza (nazývána ovocný cukr, obsažena v medu, ovoci); 
–  disacharidy
             – např. sacharóza (řepný cukr, třtinový cukr), sacharózou nejčastěji sladíme a běžně ji označujeme pojmem „cukr„,
                        laktóza (tzv. mléčný cukr, obsažena v mléce savců); 
–  polysacharidy
             – např. škrob (v rýži, bramborách, obilovinách, kukuřici aj.),
             – nemají sladkou chuť,
             – v organismu jsou dále štěpeny,
             – někdy bývají nesprávně nazývány jako „komplexní“ nebo „složené“ cukry;
–  vláknina
             – vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů (nepřeměňují se v glukózu), zejména celulózy a pektinu,
             – z hlediska účinku na organizmus má vláknina řadu výhodných vlastností – viz heslo Vláknina.
             – vlákniny by měl dospělý člověk zkonzumovat alespoň 25 – 30 g denně.

Organismem jsou jednoduché sacharidy (cukry) rychle vstřebány (během několika minut), takže sice bezprostředně ovlivňují výkonnost (duševní i fyzickou), ale mohou tak být vyvolány až nepřiměřené prudké projevy negativním působením zejména na parasympatický nervový systém. Jejich příjem nevytváří zásobu dlouhotrvající energie (na rozdíl od polysacharidů, jejichž vstřebávání trvá několik hodin), a přitom poměrně rychle vzniká pocit hladu (v důsledku vysokého glykemického indexu). Přebytky cukru jsou nejprve ukládány na různých místech těla, především ve formě glykogenu (zásobní živočišný škrob v játrech a svalech), poté dochází ke zvýšení obsahu mastných kyselin v krvi a ukládání tuku podkožního i v řadě orgánů, a s tím souvisí častější výskyt degenerativních chorob.

Rafinovaný cukr je zbavený minerálních látek, vitaminů, vlákniny atd. Vysoký příjem rafinovaného cukru souvisí také s nedostatkem vitaminů skupiny B, což negativně ovlivňuje mentální aktivitu (schopnost myšlení, paměť). Výzkumy ukazují, že vysoká konzumace cukru může nepříznivě ovlivňovat i imunitní systém. Dalším negativním důsledkem konzumace cukru je kazivost zubů.

Mezi zdravé potraviny sladké chuti s obsahem jednoduchých cukrů patří především ovoce v různé formě (vč. sušeného), ale bez přidaného cukru. (sk, lep, 05/2020)

 
Zdroj:
http://www.khsova.cz/docs/01_aktuality/files/sacharidy_ve_vyzive.pdf,
http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2017/06/9.pdf,
http://www.viscojis.cz/teens/index.php/ziviny-a-voda/sacharidy-ve-vyiv/141-133.