Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Výpadek proudu

Při výpadku elektrického proudu, ke kterému může dojít kdykoliv během roku, je nezbytné věnovat pozornost především zajištění bezpečnosti potravin.
Doporučuje se lednice i mrazáky ponechat uzavřené po celou dobu výpadku a otvírat je pouze na nezbytně nutnou dobu. Potraviny ve zcela zaplněném mrazáku jsou bezpečné po dobu 2 dní, v poloprázdném po dobu 1 dne. Potraviny v poloprázdném mrazáku navršené do „iglú“ lépe udrží chlad. Teplotu v lednici i mrazáku je vhodné kontrolovat pomocí teploměru. Teplota v lednici by neměla být vyšší než 4°C a v mrazáku max. -18°C. Rozmražené potraviny, které obsahují ještě kousky ledu lze opět zamrazit, avšak to neplatí pro hotové pokrmy, zmrzlinu, ryby a korýše.

Potraviny v ledničce by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.
Vždy je nezbytné vyhodit všechny rychle se kazící potraviny, jež byly uchovávány více jak dvě hodiny při teplotě nad 4°C a u kterých byla zjištěna nezvyklá změna vůně, barvy, textury či jsou teplé na dotyk:

  • Maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
  • Mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
  • Zbytky pokrmů, polévek
  • Uzeniny
  • Otevřené Jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
  • Pudinky, dorty, zákusky
  • Těsta
  • Otevřenou majonézu, tatarskou omáčku

V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma. NIKDY se zdravotní nezávadnost NESMÍ posuzovat ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.
Následující potraviny jsou bezpečné, i když jsou uchovány při teplotě nad 4°C po delší dobu:

  • Dobře zabalené máslo a margariny
  • Dobře zabalené tvrdé a tavené sýry
  • Čerstvé ovoce a zelenina
  • Konzervované ovoce a ovocné šťávy
  • Otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla
  • Kečupy, olivy, arašídové máslo

V případě pochybností není třeba váhat a raději vyhodit každou potravinu, která z hlediska zdravotní nezávadnosti vypadá podezřele, než ji zkonzumovat a vystavit se riziku onemocnění z potravin.
(mch)


Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111