Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Nákupní vozík / košík

Podle průzkumu jihokorejských vědců provedeného na objednávku místního sdružení spotřebitelů byla madla nákupních vozíků vyhodnocena z hlediska mikrobiologického nebezpečí jako nejrizikovější ze 120 sledovaných veřejných předmětů denní spotřeby. Na jednom čtverečním centimetru bylo napočítáno 1100 bakterií schopných tvořit kolonie. Na druhém místě se umístila myš v internetové kavárně (690 KTJ /cm2), následovaná držadly v autobusech (380 KTJ/cm2), klikami u veřejných WC (340 KTJ/cm2), tlačítky ve výtazích (130 KTJ/cm2) a držadly v metru (86 KTJ/cm2).

Výsledky průzkumu potvrzují, že nelze podcenit mikrobiologické nebezpečí z kontaktu s veřejně přístupnými předměty a nezapomínat na mytí rukou, které je jednoduchou ale účinnou formou prevence před infekčními nemocemi.

Na výsledky průzkumu se nesmí zapomínat především při nakupování potravin a nedotýkat se např. pečiva nechráněnýma rukama, které se předtím dotýkaly madla nákupního vozíku případně držadla nákupního košíku. Samozřejmostí je mytí rukou před manipulací s nakoupenými potravinami doma, na pracovišti či na dovolené.
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111