Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kyselina domoová

Kyselina domoová, aminokyselina produkovaná některými mikroskopickými organismy mořského planktonu, je příčinou toxicity některých mořských živočichů, zejména korýšů a měkkýšů. Jejich konzumací může dojít k výskytu otrav doprovázených neurodegenerací a dysfunkcí centrálního nervového systému a v mnoha případech také ztrátou krátkodobé paměti, což vede ke snížené nebo k úplné ztrátě schopnosti osvojovat si a vybavovat si nové poznatky.

Jde o nebezpečný neurotoxin, který se zodpovědný za ASP-syndrom (ASP, intoxikace spojená s anémií).

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111