Lednička
Lednička (chladnička) umožňuje uchovávat potraviny čerstvé po delší dobu. Nízká teplota zpomaluje nebo zastavuje růst nejběžnějších druhů patogenních bakterií. Následující řádky nabízí doporučení pro účelné a bezpečné využívání chladničky
- Udržujte chladničku v čistotě a pravidelně ji odmrazujte. Vnitřní část chladničky pravidelně vymývejte teplou vodou se saponátem a jednou za čas i s dezinfekčním prostředkem. Vždy setřete potřísněné povrchy dříve než ztuhnou
- Teplota v chladničce má být nejvýše 5° C, ke kontrole teplot je vhodné používat kuchyňský teploměr.
- Nikdy nepřeplňujte lednici, neboť pak nelze udržet doporučenou bezpečnou teplotu.
- Nenechávejte u chladničky dlouho otevřené dveře.
- Chlazené potraviny vraťte do lednice ihned po použití (např. mléko, máslo, majonézu, dresinky atd.)
- Do lednice horké potraviny nepatří. Tepelně upravené potraviny před uzavřením do dóz a nádob a uložením do lednice nejprve rychle zchlaďte.
- Vyhoďte všechny nespotřebované zbytky pokrmů či výrobků, které jsou v lednici déle než dva, nejvýše tři dny.
- Pomocí kuchyňského teploměru zkontrolujte, že teplota v nejchladnější část lednice je v rozmezí 0-4° C. V mrazáku má být teplota – 18 °C.
- Potraviny určené k rozmrazování položte do spodní části lednice na tácky nebo do misek, aby se zabránilo vytékání vody nebo šťáv z masa a případné kontaminace jiných potravin uložených v chladničce. NIKDY znovu nezmrazujte již rozmrazené potraviny.
- Vejce uchovávejte v lednici a vždy si umyjte ruce po manipulaci s vejci. Snížíte tak riziko onemocnění salmonelou.
- Potraviny do lednice neukládejte těsně vedle sebe, bráníte tak lepší cirkulaci chladného vzduchu v lednici.
- Neskladujte potraviny v otevřených konzervách. Potraviny nebo výrobky přendejte do nekovových obalů, uzavřete a spotřebujte do 2 dnů.
- Vždy uchovávejte neúdržné (tj. rychle se kazící) potraviny v nejchladnější části lednice.
- Uchovávejte čerstvé maso odděleně od tepelně upravených potravin, např. vařeného masa, šunky nebo potravin určených k přímé spotřebě bez tepelné úpravy. Omezíte tak riziko křížové kontaminace.
(mch)