Mytí rukou
Na obrázku publikovaném na www.1st-in-handwashing.com/ jsou lidské ruce představeny jako "farma na nebezpečné mikroby, které mohou vyvolat onemocnění z potravin". Lidské ruce jsou nejdůležitějším pracovním nástrojem a tudíž představují největší riziko kontaminace potravin.
Důkladné mytí rukou by měla být naprostá samozřejmost pro všechny, zvláště pak pro pracovníky v potravinářském průmyslu. Výsledky průzkumů však stále potvrzují, že tuto povinnost mnoho lidí zanedbává a podceňuje. Například, podle jedné americké studie, které se zúčastnilo 7 000 respondentů, mytí rukou po výměně dětské pleny potvrdilo 78 % dotázaných, před přípravou pokrmů a jídlem 81 %. Téměř 48 % dotázaných přiznalo, že si nemyje ruce po kontaktu s domácím mazlíčkem, 33 % při kašli nebo rýmě a 22 % po kontaktu s penězi. Také další americká studie zaměřená na dodržování osobní hygieny po použití veřejné toalety odhalila, že ze 2 129 dotázaných si myje ruce POUZE 74 % žen a JEN 61 % mužů.
Odborníci vytipovali pět nejběžnějších modelových situací, jak se špinavé a tudíž i kontaminované ruce podílí na přenosu choroboplodných zárodků v domácnosti ¨
- Ruce – potraviny: Nebezpečné mikroby přenáší ze špinavých rukou na potraviny především infikovaná osoba, která si neumyla ruce po použití toalety. Mikroby se tak jídlem přenášejí na všechny konzumenty, kteří pozřeli kontaminované jídlo.
- Infikované dítě – ruce ostatních dětí: Pokud si osoba při výměně plen dítěte, které trpí průjmem, ihned neumyje ruce před kontaktem s dalším dítětem, mikroorganismy způsobující průjem mohou být přeneseny i na druhé dítě.
- Potraviny – ruce – potraviny: Mikroby se mohou přenášet ze syrového a tepelně neupraveného masa na ostatní potraviny např. saláty. Tepelnou úpravou (např. vařením nebo pečením) se mikroby v mase zničí, avšak potraviny (např. saláty), které se dále tepelně nezpracovávají zůstanou kontaminované.
- Nos, ústa nebo oči – ruce – ostatní osoby: Mikroorganismy, které vyvolávají kašel, rýmu nebo jsou příčinou očních infekcí se mohou přenášet při kašli, smrkání či mnutí očí a mohou být tak dále přeneseny na ostatní členy rodiny nebo přátele
Potraviny – ruce – kojenci: Mikroby z tepelně neupravených potravin se mohou přenést na ruce a poté na kojence. Pokud rodič např. připravuje pokrm z čerstvého kuřete a neumyje si ruce před kontaktem s kojencem, může přenést choroboplodné zárodky např. salmonelu z potraviny na dítě.
Jaké jsou tedy jednoduché zásady správného mytí rukou, které by měli dodržovat všichni v zájmu ochrany vlastního zdraví a zdraví ostatních lidí ? Kdy se musí mýt ruce?
- když jsou viditelně špinavé
- po použití WC
- po smrkání, kýchání a kašlání (vždy, pokud pro zakrytí úst použijeme holou ruku)
- před a po jídle, pití, kouření nebo manipulaci s potravinami,
po kontaktu se syrovým masem - při jakémkoliv přerušení kuchyňské práce a při jakékoliv změně druhu kuchyňské práce (např. při přechodu od práce se syrovým masem na práci s masem tepelně upraveným (vařeným, pečeným..), při přechodu od čištění syrové zeleniny na porcování knedlíků, od vytloukání vajec k porcování hotového jídla)
po práci s možnými kontaminovanými potravinami či předměty (např. dětskou plenou) - po likvidaci odpadků
- po návštěvě nebo ošetřování nemocné osoby
- po kontaktu s domácími mazlíčky, zvířaty nebo likvidaci jejich exkrementů
Doporučený způsob mytí rukou
- odložit všechny prsteny a ostatní šperky
- ruce navlhčit v teplé vodě
- ruce namydlit mýdlem
- ruce důkladně umýt min. 20 s, nezapomenout na prostor mezi prsty, zápěstí a horní část ruky
- vyčistit nehty kartáčkem
- ruce důkladně opláchnout
- ruce osušit nejlépe papírovým ručníkem nebo horkým vzduchem
- nedotýkat se znečištěných povrchů při opuštění WC
Státy investují ze státních rozpočtů poměrně velké prostředky na různé osvětové kampaně, které mají zvýšit informovanost veřejnosti a zabránit tak šíření epidemií nebo kontaminování potravinového řetězce. (mch)