Funkční potraviny

Funkční potraviny jako speciální kategorie potravin nejsou stanoveny legislativně. Obecně se funkční potravina definuje jako jakákoliv potravina, která má kromě své nutriční hodnoty kladný vliv na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav. V praxi to znamená, že jde o potraviny, které prošly technologickým procesem a které se projevují po konzumaci oproti běžným potravinám zvýšeným fyziologickým účinkem.

Někdy se termín “funkční potravina” používá pro ovoce nebo zeleninu. Tím, že nejde o zpracované potraviny, neměly by se takto označovat. Označení “funkční potravina” se často zneužívá ke komerčním účelům. V Japonsku, které je nejdále ve výzkumu a výrobě funkčních potravin, musí funkční potravina splňovat tři podmínky:

* je to potravina (ne kapsle, tableta nebo prášek) vyrobená z přirozeně se vyskytujících přísad;

* měla by se konzumovat jako součást denní stravy;

* jestliže se konzumuje, projevuje se specifickou funkcí, která spočívá v regulaci určitého procesu v těle, např.

– posiluje biologické obranné mechanismy,

– zamezuje specifickému onemocnění,

– napomáhá uzdravování,

– usměrňuje fyzické a duševní stavy,

– zpomaluje proces stárnutí.

 

Současný potravinářský výzkum věnuje značnou pozornost zkoumání různých přísad pro potraviny s pozitivním vlivem na zdraví. Za funkční potravinu lze považovat např. výrobky s obsahem probiotické nebo prebiotické složky, popřípadě obou těchto složek (synbiotika). (kvas)