Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Nákup ovoce a zeleniny

Při nákupu čerstvého ovoce a zeleniny se doporučuje zboží co nejdůkladněji prohlédnout, zvláště v případě balení v odnosných taškách, síťkách apod. mohou být tyto obaly často voleny tak, aby menší nedostatky nebyly zřejmé. V extrémně chladném zimním období se doporučuje nenakupovat v pouličních stáncích (namrznutí není na počátku viditelné, ale následně dochází k rychlému kažení), nekupovat jakkoli znečistěné nebo dokonce vykrájené plody.
Pro čerstvé ovoce, zeleninu, skořápkové plody, brambory a houby platí v ČR požadavky vyhlášky 157/2003, podle nichž ovoce, zelenina i brambory musí být celé, čerstvé, zdravé, bez známek hniloby a plísní, obsahující všechny základní části, ve stadiu technologické zralosti (tzn. dostatečně vyvinuté a u většiny druhů i zralé), očištěné, zbavené nežádoucích cizích příměsí. U některých druhů jsou důraznější požadavky na čerstvost vzhledu (např. u zeleniny třídy „Extra“), některé plody (např. jahody) nesmějí být prané, přítomnost škůdců (červivé plody) a deformací (např. způsobených mšicemi) je povolena jen v rámci přípustných tolerancí. Pokud bylo čerstvé ovoce nebo zelenina po sklizni povrchově ošetřeno konzervačními nebo jinými látkami v souladu s vyhláškou 304/2004 (např. u citrusů ošetření fungicidy E 230, E 231 a E 232; nebo voskem např. citrusy melouny, jablka, hrušky, broskve, ananasy, mango, papája, avokádo), musí být údaj o tom uveden. V případě banánů to není nutné deklarovat, protože se slupka nekonzumuje.
(sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111