Fytochemikálie
Bylo zjištěno, že určité druhy zeleniny, koření, bylin, ovoce a cereálií, které jsou přirozeně bohaté na tzv. “fytochemikálie”, mají ochranný účinek proti některým onemocněním. Za fytochemikálie se v této souvislosti považují z hlediska fyziologického nebo léčebného vysoce aktivní látky, které mají schopnost modulovat metabolismus člověka způsobem, který vhodně zamezuje onemocnění, např. vzniku rakoviny. Mezi fytochemikálie se nezahrnují: škrob, bílkoviny, běžné mastné kyseliny, vitaminy a esenciální minerální látky.
Uvádí se, že existuje nejméně 14 skupin fytochemikálií, u kterých se prokázalo nebo se u nich předpokládá, že působí preventivně proti rakovině. Jsou to: sulfidy, fytáty, flavonoidy, glukaráty, karotenoidy, kumariny, monoterpeny, triterpeny, lignany, fenolové kyseliny, indoly, isothiokyanáty, ftalidy a polyacetyleny.
Přehled některých bioaktivních látek, jejich zdroje a účinky jsou uvedeny v tabulce.
Bioaktivní látka
|
Zdroj
|
Uváděné účinky
|
Karotenoidy
|
Mrkev, tykev, rajčata
|
Prevence rakoviny, antioxidační účinky, posilování imunity
|
Polyfenoly (flavonoidy, antokyany)
|
Bobuloviny, červené hroznové víno, čaj
|
Ochrana před rakovinou a srdečně-cévním onemocněním, antibakteriální, antivirové, antioxidační, protizánětlivé účinky, regulace krevního tlaku
|
Glukosinoláty
|
Brokolice, červené zelí, kedluben
|
Prevence rakoviny, antibakteriální, antivirové účinky, snižování cholesterolu
|
Monoterpeny
|
Citrony, máta peprná
|
Prevence rakoviny, vliv na trávení
|
Sulfidy
|
Cibule, česnek
|
Prevence rakoviny, vliv na trávení, antibakteriální, antivirové, protizánětlivé účinky, posilování imunity, regulace krevního tlaku, snižování cholesterolu
|
Zdroj: DGE (Německá společnost pro výživu, 1996)
Na základě údajů o spotřebě se ukazuje, že většina lidí v Evropě nekonzumuje dostatečné množství ovoce a zeleniny. Roste počet onemocnění, která souvisejí se stravováním. Pro zajištění potřebných dávek bioaktivních látek odborníci na výživu doporučují, aby denní příjem ovoce a zeleniny byl minimálně 600 g. (kvas)