Borůvky

Borůvky jsou skvělou volbou např. pro chutnou a zdravou přesnídávku. Borůvky obsahují vitaminy A a C, železo, draslík a hořčík. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, mají nízký obsah sodíku a samozřejmě žádný cholesterol. Borůvky jako jediná „modrá“ potravina jsou bohatým zdrojem polyfenolů, tj. účinných antioxidantů, zahrnujících polyfenolové kyseliny, taniny, flavonoly a antokyany. K hlavním antokyanidinům přítomným v borůvkách se řadí delphinidin, cyanidin, petunidin a malvidin.
Vědecké výzkumy potvrzují, že borůvky obdobně jako i další drobné ovoce se řadí do skupiny tzv. super potravin s významnými příznivými účinky na lidské zdraví. Pokusy s buňkami či na zvířecích modelech naznačují řadu příznivých účinků borůvek nebo extraktů či látek izolovaných z borůvek.

Odkaz
Informační leták o zdravotní prospěšnosti borůvek (v angličtině)