Biotin
V přírodě se vyskytuje v nízkých koncentracích v živočišných i rostlinných zdrojích. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, játra, ledviny a hovězí maso, vaječný žloutek, sója, ořechy, luštěniny, obiloviny a houby. Denní příjem biotinu se odhaduje na 50 – 150 µg.
Biotin je stálý na vzduchu, v teple a denním světle. UV záření ho může rozložit. V některých potravinách (živočišných tkáních a kvasnicích) je vázán na bílkoviny, ze kterých se uvolňuje hydrolýzou a enzymově. Ztráty biotinu při vaření jsou jen mírné, ponejvíce vyluhováním do varné vody. Konzervování potravin způsobí mírnou redukci obsahu biotinu.
Nedostatek biotinu je extrémně vzácný.
Některá antibiotika mohou brzdit absorpci biotinu ve střevech, alkohol a nikotin jeho potřebu zvyšují.
Nadměrné množství syrového bílku, který obsahuje glykoprotein avidin, vázající biotin, může způsobit symptomy z nedostatku biotinu (zahřátím bílku se tato vlastnost avidinu odstraní).
Příznaky nedostatku se projevují anorexií, zvracením, depresí, suchou kůží a také padáním vlasů.
(per, ber, 05/2020)
Zdroje:
https://www.vyzivaspol.cz/biotin/,
https://www.lekarna.cz/clanek/vitamin-h/,
https://www.celostnimedicina.cz/biotin-malo-znamy-vitamin.htm,
Steven W. Polyak; Anne Chapman-Smith. Encyklopedia of biological chemistry,
https://doplnky.vitalion.cz/vitamin-b7/,
https://www.galenus.cz/clanky/vyziva/vitaminy-biotin.