Sýry ve výživě
Sýry stejně jako mléko a ostatní mléčné výrobky přispívají ke zdravé výživě. V rámci zdravé výživy by měly být konzumovány 3 až 4 porce mléka a mléčných výrobků denně. Odborníci na výživu vycházejí z potřeby vápníku a z obvyklého způsobu stravování (počítá se, že 60 – 70 % vápníku se získá z mléka a mléčných výrobků) a doporučují proto denní spotřebu mléka a /nebo mléčných výrobků odpovídající:
½ l mléka pro děti mezi 4 a 9 roky a pro dospělé,
2/3 l mléka pro těhotné a kojící ženy
¾ l mléka pro dospívající mládež a starší osoby.
Pro dodání množství vápníku obsaženého ve 250 ml mléka (ca 300 mg) je třeba zkonzumovat 30 g tvrdého sýra (např. ementálu), 40 g sýra s modrou plísní, nebo 300 g tvarohu nebo 2 jogurty. Doporučuje se výrobky kombinovat. Pro dodání stejné dávky vápníku by bylo zapotřebí např.: 1 kg pomerančů, 5 velkých baget, 4 kg hovězího masa, 120 g mandlí nebo 80 g konzervovaných sardinek i s kostmi.
Mezi nejvýznamnější konzumenty sýra patří Řekové (28 kg sýra/osobu, rok), Francouzi a další západoevropské národy. Průměr v EU je asi 19 kg Celosvětově spotřeba sýrů roste asi o 2 % ročně. V ČR se spotřeba pohybuje kolem 16 kg, přičemž neobvykle vysoká je konzumace tavených sýrů (2,7 kg). Teprve v poslední době v souvislosti s širokou nabídkou přicházejí Češi více na chuť i přírodním sýrům (viz Sýry a jejich druhy).
Sýry jsou významným zdrojem dobře stravitelných kvalitních bílkovin a peptidů (ty vznikají štěpením bílkovin při výrobě sýrů) obsahujících esenciální aminokyseliny. Mléčné bílkoviny mají řadu fyziologických funkcí týkajících se např. kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). V porovnání s masem mají mléčné bílkoviny výhodu v tom, že neobsahují purinové báze, což má význam pro prevenci onemocnění dnou. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein posilují ochranný vliv slin, který podporuje neutralizaci kyselin a remineralizaci zubů. Znamená to ochranu před zubním kazem
Vysoký příjem bílkovin bývá někdy dáván do souvislosti s úbytkem vápníku v kostech jeho vylučováním močí. V případě mléčných výrobků je však vysoký přívod bílkovin, kompenzován vysokým příjmem vápníku.
Tuk je v sýrech obsažen v dobře stravitelné, jemně rozptýlené formě a je nosičem vitamínů A, D a E. Obsah cholesterolu v sýrech je přibližně stejný jako v mase a rybách.
Známým faktem je vysoký obsah vápníku, ale nezanedbatelný je i obsah fosforu, hořčíku, sodíku, draslíku a dalších prvků.
Někdy se vyskytuje neoprávněné tvrzení, že mastné kyseliny ze sýrů zabraňují vstřebávání vápníku ve střevě tím, že se z nich vytváří mýdlo. Skutečností však je, že převážná většina vápníku je vstřebána v horní části trávicího traktu, tedy dříve, než může dojít k reakcím, které by mohly vstřebávání zhoršit.
Průměrné složení sýrů (ve 100 g)
Druh sýra (deklarovaná tučnost)
|
Bílkoviny
(g)
|
Tuky
(g)
|
Vápník
(mg)
|
Sůl (NaCl)
|
Sušina
(g)
|
Tuk v sušině (tvs, %)
|
Energie
(kJ/kcal)
|
Parmezán (32 %)
|
35,6
|
25,8
|
1290
|
2,0
|
70,4
|
36,6
|
1634/389
|
Ementál (45 %)
|
27,8
|
29,3
|
1180
|
0,8
|
63,6
|
46,1
|
1617/386
|
Eidam (30 %)
|
27,0
|
17,0
|
790
|
1,7
|
55,2
|
30,8
|
1125/268
|
Čedar (48 %)
|
26,6
|
32,0
|
820
|
1,8
|
63,0
|
50,8
|
1655/394
|
Gouda (48 %)
|
27,0
|
29,6
|
840
|
2,5
|
;59,8
|
49,5
|
1615/385
|
Tylžský sýr (45 %)
|
26,3
|
27,7
|
700
|
1,7
|
54,0
|
51,8
|
1499/357
|
Máslový sýr -Zlato (50 %)
|
22,0
|
2,0
|
700
|
1,7
|
54,0
|
51,8
|
1449/342
|
Plísňový sýr – Niva (50 %)
|
21,1
|
29,8
|
526
|
3,5
|
57,2
|
52,1
|
1542/368
|
Camembert – Hermelín (45 %)
|
20,1
|
21,8
|
470
|
1,8
|
47,0
|
46,4
|
1225/293
|
Čerstvý sýr
|
7,8
|
3,2
|
118
|
–
|
14,0
|
22,9
|
310/74
|
Tvaroh měkký nízkotučný
|
13,5
|
0,3
|
92
|
–
|
18,7
|
1,6
|
232/77
|
Tvaroh měkký tučný (40 %)
|
11,1
|
11,4
|
95
|
–
|
26,5
|
43,0
|
701/167
|
Tavený sýr (45 %)
|
16,5
|
21,7
|
300
|
–
|
43,7
|
49,7
|
1165/280
|
Nezapomínejte na sýry, vybírejte z různých druhů a podle označení na obalech (viz Označování sýrů). (sk)