Bulgur
Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.
Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Bulgur je již předvařený (na rozdíl od jednoduše drcené pšenice označované jako šrot), a to usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími přísadami bez následného tepelného zpracování.
Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouleh, ale dá se využít také v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh).
V české kuchyni je méně známý, i když se nejedná o exotickou surovinu. Využíváme ho především jako přílohu nebo ho dáváme do nádivek, karbanátků a sekané, polévek nebo jako přílohu k masům.
Bulgur je lehce stravitelný, má příznivé nutriční složení, obsahuje vlákninu, která zlepšuje činnost střev a působí blahodárně na nervovou soustavu. Dále obsahuje vitamin A, minerály fosforu, železa a hořčíku. Bulgur vyniká lahodnou oříškovou chutí a výraznou vůní. Ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů, nižší glykemický index (48) a vyšší obsah většiny vitaminů a minerálů. Protože se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek a jako takový není potravinou vhodnou pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku. (kop, lep, 04/2020)
Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/bulgur-celozrnna-psenice/