Potraviny nového typu
Potravinami nebo složkami potravin nového typu (dále jen „PNT“) se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997, kdy vstoupilo v platnost nařízení EP a R (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravy.
PNT podléhají schvalovacímu procesu před jejich uvedením na trh.
Žádost o schválení se podává kompetentnímu úřadu, v němž má být výrobek uveden na trh poprvé.
Od 1. ledna 2015 je kompetentním úřadem v ČR:
Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin
Těšnov 65/17
110 00 Praha 1
ID DS: yphaax8 (Maximální velikost datové zprávy: 10 MB)
V rámci schvalovacího procesu předcházejícímu uvedení PNT na trh, je velmi důležité hodnocení rizika, PNT nesmí:
– představovat nebezpeční pro spotřebitele,
– uvádět spotřebitele v omyl,
– být do té míry odlišná od potraviny a/nebo složky potraviny, k jejíž náhradě je určena, tak, že by její běžná spotřeba byla pro spotřebitele z hlediska výživy nevhodná.
Administrativní postup schválení k uvedení PNT na trh velmi zdlouhavý, v současné době je připravována novela nařízení EP a R (ES) č. 258/1997, která by měla proces urychlit.
Další informace o schvalovacím procesu a požadavcích na žádost naleznete v přiloženém dokumetu.
Související právní předpisy:
Přílohy:
– See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potraviny-noveho-typu.aspx#sthash.OF2Mi4hC.dpuf
Potravinami nebo složkami potravin nového typu (dále jen „PNT“) se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997, kdy vstoupilo v platnost nařízení EP a R (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravy.
PNT podléhají schvalovacímu procesu před jejich uvedením na trh.
Žádost o schválení se podává kompetentnímu úřadu, v němž má být výrobek uveden na trh poprvé.
Od 1. ledna 2015 je kompetentním úřadem v ČR:
Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin
Těšnov 65/17
110 00 Praha 1
ID DS: yphaax8 (Maximální velikost datové zprávy: 10 MB)
V rámci schvalovacího procesu předcházejícímu uvedení PNT na trh, je velmi důležité hodnocení rizika, PNT nesmí:
– představovat nebezpeční pro spotřebitele,
– uvádět spotřebitele v omyl,
– být do té míry odlišná od potraviny a/nebo složky potraviny, k jejíž náhradě je určena, tak, že by její běžná spotřeba byla pro spotřebitele z hlediska výživy nevhodná.
Administrativní postup schválení k uvedení PNT na trh velmi zdlouhavý, v současné době je připravována novela nařízení EP a R (ES) č. 258/1997, která by měla proces urychlit.
Další informace o schvalovacím procesu a požadavcích na žádost naleznete v přiloženém dokumetu.
Související právní předpisy:
Přílohy:
– See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potraviny-noveho-typu.aspx#sthash.OF2Mi4hC.dpuf
PNT podléhají schvalovacímu procesu před jejich uvedením na trh.
Žádost o schválení se podává kompetentnímu úřadu, v němž má být výrobek uveden na trh poprvé.
Od 1. ledna 2015 je kompetentním úřadem v ČR:
Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin
Těšnov 65/17
110 00 Praha 1
V rámci schvalovacího procesu předcházejícímu uvedení PNT na trh, je velmi důležité hodnocení rizika, PNT nesmí:
– představovat nebezpeční pro spotřebitele,
– uvádět spotřebitele v omyl,
– být do té míry odlišná od potraviny a/nebo složky potraviny, k jejíž náhradě je určena, tak, že by její běžná spotřeba byla pro spotřebitele z hlediska výživy nevhodná.
Související právní předpisy:
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin
Doporučení Komise 97/618/EHS, které se týkají vědeckých informací a požadavků na zprávu o hodnocení bezpečnosti. (ben)
Další informace zde
Potravinami nebo složkami potravin nového typu (dále jen „PNT“) se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997, kdy vstoupilo v platnost nařízení EP a R (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravy.
PNT podléhají schvalovacímu procesu před jejich uvedením na trh.
Žádost o schválení se podává kompetentnímu úřadu, v němž má být výrobek uveden na trh poprvé.
Od 1. ledna 2015 je kompetentním úřadem v ČR:
Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin
Těšnov 65/17
110 00 Praha 1
ID DS: yphaax8 (Maximální velikost datové zprávy: 10 MB)
V rámci schvalovacího procesu předcházejícímu uvedení PNT na trh, je velmi důležité hodnocení rizika, PNT nesmí:
– představovat nebezpeční pro spotřebitele,
– uvádět spotřebitele v omyl,
– být do té míry odlišná od potraviny a/nebo složky potraviny, k jejíž náhradě je určena, tak, že by její běžná spotřeba byla pro spotřebitele z hlediska výživy nevhodná.
Administrativní postup schválení k uvedení PNT na trh velmi zdlouhavý, v současné době je připravována novela nařízení EP a R (ES) č. 258/1997, která by měla proces urychlit.
Další informace o schvalovacím procesu a požadavcích na žádost naleznete v přiloženém dokumetu.
Související právní předpisy:
Přílohy:
– See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potraviny-noveho-typu.aspx#sthash.OF2Mi4hC.dpuf