Škůdci
Při výrobě, skladování a distribuci potravin musí být věnována velká pozornost živočichům, kteří škodí především tím, že potraviny kontaminují svými exkrementy nebo působí jako přenašeči nemocí. Nelze pominout ani skutečnost, že už jejich přítomností a množením se potraviny znehodnocují (škůdci jsou prostě společensky neúnosní). Škůdci ničí žírem, okusem a hlodáním potraviny a obalové materiály. Rozkoušou je tak, že změní jejich fyzikální, vzhledové a sensorické vlastnosti. Kromě toho jsou někteří škůdci schopni ničit technická zařízení např. tím, že vytvářejí systémy nor pod budovami a ničí jejich stabilitu a vodovzdornost. Hlodavci často přehlodají elektrické rozvody a působí tak riziko zkratů a požárů. Mravenci farao, rusi a švábi zase vyhledávají útroby počítačů a potravinářských zařízení, které ničí trusem a zanáší je špínou.
Druhy živočichů
Hlavními představiteli ze světa hmyzu jsou švábi, rusi, mravenci, potemníci, zavíječi a moli, hlavními představiteli hlodavců jsou myši, potkani, krysy.
Kontaminace
Bezpečnost postižených skladovaných potravin je v důsledku přítomnosti škůdců snížena kontaminací alergenními a karcinogenními exkrety, lidskými mikrobiálními patogeny a toxikogenními/alergenními plísněmi, které skladištní škůdci přenášejí.
Hlodavci infikují zdroje pitné vody (např. hantaviry – původci infekčních nemocí), které mohou mít fatální povahu. I členovci představují závažná hygienická rizika, vzhledem k možnosti přenosu původců gastrointestinálních nemocí. Mezi notorické přenašeče původců salmonelóz patří mouchy, švábi a mravenci. Potemníci rodu Tribolium kontaminují obiloviny a cereální potraviny karcinogenními výměšky. Alimentární alergeny pocházejí zejména od skladištních a prachových roztočů a pisivek. Byly zaznamenány i případy anafylaktických a anafylaktoidních reakcí po konzumaci potravin kontaminovaných alergeny roztočů. Pracovníci jsou ohrožováni aeroalergeny produkovanými škůdci (v prachu z obilovin, olejnin nebo mouky). U těchto profesí byl zjištěn zvýšený výskyt citlivosti (astma, vyrážky, alergie) vůči alergenům obsažených v tělech a trusu roztočů. Skladištní škůdci jsou tak významnou příčinou „nemocí z povolání“.
Opatření
Podle nařízení 852/2004/ES o hygieně u potravin je zabránění kontaminace způsobené zvířaty a škůdci a regulace těchto živočichů jednou ze základních podmínek. Desinsekce a deratizace je požadována i podle zákona 258/2000 o veřejném zdraví. (hv, sk)