Uchovávání chleba v domácnostech
Aby chléb vydržel po zakoupení co nejdéle čerstvý a chutný, je třeba v domácnosti zachovávat při jeho uchovávání určité zásady. Patrně nejlepším způsobem je uložení chleba při pokojové teplotě, ve speciální dřevěné nebo smaltované uzavřené krabici, tzv. chlebovce, opatřené dostatečným počtem odpovídajících větracích otvorů, která se umístí na dobře přístupném (z důvodu častého používání), suchém, nejlépe tmavém místě s dostatečným prouděním vzduchu. Chlebovku je třeba udržovat v čistotě, odstraňovat drobečky chleba a jednou týdně by se měla vymýt octovou vodou a dokonale vysušit, aby se předešlo tvorbě nežádoucích plísní. Jiným vhodným způsobem je uložení chleba v keramické nádobě, přikryté lněnou utěrkou uložené opět na suchém a vzdušném místě. Nepříliš vhodné je uložení chleba na příliš chladném místě, ,zcela nevhodné je ukládání do plastových sáčků. Při tomto způsobu nedochází k větrání chleba, voda odpařovaná z chleba kondenzuje na vnitřní straně obalu, kůrka chleba navlhne a ztrácí křupavost a nadto může dojít k plesnivění chleba a v některých případech i k tvorbě nebezpečných mykotoxinů. Papírové sáčky jsou pro účely přechovávání chleba mnohem vhodnější. Nakrojený bochník chleba by se měl pokládat plochou řezu na čistou, rovnou podložku, aby se střídka udržela vláčná a kůrka pevná. Krájený chléb okorává mnohem rychleji, a proto by se měl krájet v množství pouze pro bezprostřední konzumaci.
(kop)