Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Meruňky

Meruňky pocházejí z Číny, kde se pěstovaly již před 4 000 lety, do Evropy se dostaly přes Arménii, což vyjadřuje i jejich latinský název Prunus armeniaca. Čerstvé či sušené meruňky jsou z hlediska zdraví prospěšných látek (beta-karoten, lykopen, železo, křemík, vláknina, vitamin C , vitaminy skupiny B) velice zdravým pamlskem. Meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny potravy, která vykazuje celou řadu pozitivních účinků na zdraví včetně prevence zácpy. Některé studie naznačují, že sušené meruňky jsou stejně účinné při léčbě anémie způsobené nedostatkem železa jako játra.

Možné zdravotní komplikace
Sušené ovoce někdy bývá ošetřeno sířením pro ochranu před oxidací a vyblednutím barvy. Oxid siřičitý a siřičitany použité jako přídatné látky v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l (vyjádřeno jako oxid siřičitý) jsou uvedeny v seznamu alergenních složek stanovených v příloze č. 1 vyhlášky č. 113/2005 a ako alergenní složka musí být zřetelně označeny názvem alergenní složky ve složení potraviny. Konzumace většího množství sířené pochoutky může vyvolat žaludeční potíže, bolest hlavy, a u astmatiků i dýchací potíže. Maximální množství oxidu siřičitého a jeho sloučenin používaných též jako antioxidantů při výrobě potravin je stanoveno ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 304/2004. Dodržování přepisů při používání a označování přídatných látek u potravin rostlinného původu kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce .  

Doporučení pro nákup a uchovávání v domácnosti
Při nákupu je vhodné dát přednost sytě oranžovým ne příliš měkkým plodům a vyvarovat se otlačených s bílými skvrnami, které mohou být známkou napadení plísní. Meruňky jsou velmi choulostivé na stisk a snadno se mechanicky poškodí, což urychluje jejich kažení. Meruňky lze po odstranění pecky zmrazit půlené nebo jako protlak. Velmi oblíbené jsou také sušené meruňky. Sušené plody, které mohou být ošetřeny sířením, se doporučuje přes konzumací omýt teplou vodou, na což by měli být spotřebitelé výrobcem upozorněni na obalu výrobku.
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111