Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Norovirus

Norovirus byl teprve nedávno schválen jako oficiální název rodu pro skupinu virů dříve označovanou jako “Norwalk-like virus” (NLV). Jde o viry, které způsobují u lidí akutní gastroenderitidu (současný zánět žaludku a tenkého střeva). Příznaky onemocnění jsou: nauzea (pocit na zvracení), zvracení, průjem a břišní křeče. Může se také vyskytnout mírná horečka, zimnice, bolest hlavy, bolest svalů a celkový pocit únavy. Onemocnění začíná často náhle, infikovaná osoba se může cítit velmi mizerně. Onemocnění je obvykle krátké, symptomy trvají pouze asi 1 až 2 dny. Obecně platí, že u dětí dochází častěji ke zvracení než u dospělých.  

Noroviry se vskytují ve stolici nebo zvratcích infikovaných osob. K nákaze noroviry dochází:
* konzumací kontaminovaných potravin a nápojů,
* po požití norovirů nacházejících se na rukou, které se dotkly kontaminovaných povrchů,
* přímým kontaktem s infikovanou osobou (např. při péči o nemocného).  

Osobám infikovaným norovirem je třeba věnovat zvýšenou pozornost, neboť virus se šíří velmi rychle. Symptomy onemocnění se začínají projevovat ca 24–48 hodin po požití vira, mohou se objevit již po 12 hodinách po expozici. (kvas)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Šéf pražských hygieniků: V případě švýcarských hudebníků šlo o norovirovou infekci (23.8.2017)
Hluboce zmrazené plody je lépe před konzumací tepelně zpracovat (28.3.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111