Regulátory kyselosti se rozumějí látky, které mění nebo řídí kyselost nebo alkalitu potraviny. Do této skupiny patří kyseliny, zásady a neutralizační činidla. Regulátory pH, které se používají jako potravinářská aditiva, jsou organické a anorganické kyseliny většinou identické s těmi, které se v potravině přirozeně vyskytují.
Do této skupiny se řadí kyseliny (acidulanty) – látky zvyšující kyselost potraviny nebo udělující této potravině kyselou chuť a regulátory pH – látky měnící nebo udržující kyselost nebo alkalitu potraviny, patří sem kyseliny, zásady a neutralizační činidla. Vzhledem ke svým vlastnostem se mohou tyto okyselující látky používat také jako:
konzervační prostředky (octová, dehydrooctová, propionová kyselina a jiné)
aromatické látky (octová, kaprylová, jantarová, mléčná kyselina)
stabilizátory barvy
sekvestranty a synergisty antioxidantů (ethylendiamintetraoctová, citronová, vinná, jablečná, askorbová, fosforečná kyselina)
modifikátory textury (např. citronová kyselina)
látky potlačující tvorbu zákalů (např. mléčná kyselina)
hydrolyzační činidla proteinů (chlorovodíková)