Protispékavé látky

Protispékavé látky jsou látky, které snižují sklon jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě. Protispékavé látky mají tedy protihrudkující funkci. Do potravin, jako je jedlá sůl, kakaový prášek, plátkované nebo strouhané sýry, koření, cukrovinky apod. se používá např. oxid křemičitý a křemičitany.

E 170 – Uhličitan vápenatý
E 339 – Fosforečnany sodné
E 340 – Fosforečnany draselné
E 341 – Fosforečnany vápenaté
E 343 – Fosforečnany hořečnaté
E 421 – Mannitol
E 460 – Celulosa
E 462 – Ethylcelulosa
E 463 – Hydroxypropylcelulosa
E 465 – Ethylmethylcelulosa
E 468 – Zesíťovaná sodná sůl karboxymethyl-celulosy, zesíťovaná celulosová guma
E 469 – Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulosa, enzymově hydrolyzovaná celulosová guma
E 470a – Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin
E 470b – Hořečnaté soli mastných kyselin
E 471 – Mono- a diglyceridy mastných kyselin
E 472a – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou
E 472b – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou
E 472c – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou citronovou
E 472d – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou vinnou
E 472e – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou
E 472f – Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou a vinnou
E 500 – Uhličitany sodné
E 501 – Uhličitany draselné
E 503 – Uhličitany amonné
E 504 – Uhličitany hořečnaté
E 529 – Oxid vápenatý
E 530 – Oxid hořečnatý
E 534 – Vinan železitý
E 535 – Hexakyanoželeznatan sodný
E 536 – Hexakyanoželeznatan draselný
E 538 – Hexakyanoželeznatan vápenatý
E 551 – Oxid křemičitý
E 552 – Křemičitan vápenatý
E 553a – Křemičitan hořečnatý
E 553b – Trikřemičitan hořečnatý Talek
E 554 – Křemičitan sodno-hlinitý
E 555 – Křemičitan draselno-hlinitý
E 900 – Dimethylpolysiloxan
E 953 – Isomalt