Plnidla

Plnidla jsou látky, které přispívají k objemu potraviny, aniž významně zvyšují její využitelnou energetickou hodnotu.
Nemají vlastní aroma a nemění barvu výrobku. Při výrobě cukrovinek, žvýkaček, vitamínových preparátů, cereálních směsí a zejména různých dietních a nízkoenergetických výrobků se používají oligosacharidy a polysacharidy. Jako plnidla lze brát také některé látky zlepšující mouku, tzv. kondicionery, které zvyšují objem pečiva a zlepšují i další pekařské vlastnosti mouky.

E 325 – Mléčnan sodný
E 331 – Citronany sodné
E 332 – Citronany draselné
E 333 – Citronany vápenaté
E 507 – Kyselina chlorovodíková
E 508 – Chlorid draselný
E 509 – Chlorid vápenatý
E 511 – Chlorid hořečnatý
E 513 – Kyselina sírová
E 514 – Sírany sodné
E 515 – Sírany draselné
E 516 – Sírany vápenaté
E 517 – Síran amonný
E 520 – Síran hlinitý
E 521 – Síran sodno-hlinitý
E 522 – Síran draselno-hlinitý
E 523 – Síran amonno-hlinitý
E 524 – Hydroxid sodný
E 525 – Hydroxid draselný
E 526 – Hydroxid vápenatý
E 527 – Hydroxid amonný
E 528 – Hydroxid hořečnatý
E 574 – Kyselina glukonová
E 575 – Glukono-delta-lakton
E 576 – Glukonan sodný
E 577 – Glukonam draselný
E 578 – Glukonan vápenatý
E 579 – Glukonan železnatý
E 1200 – Polydextrosa
E 1203 – Polyvinylalkohol (PVA)
E 1204 – Pullulan