Lešticí látky

Lešticí látky (včetně lubrikantů) jsou látky, které po nanesení na vnější povrch udělují potravině lesklý vzhled nebo vytvářejí ochranný povlak.
Povlaky, které jsou jedlé nebo které jsou snadno odstranitelné, se nepovažují za látky lešticí. Lešticí látky se používají zejména na úpravu povrchů dražé, bonbonů, cukrovinek, trvanlivého pečiva, zrnkové kávy apod. Povrchové filmy našly uplatnění při ošetření ovoce a zeleniny především k omezení ztráty hmotnosti (vysycháním, omezení poškození povrchu při transportu, dodání lesklého vzhledu pro zvýšení prodejnosti apod.

E 463a – Nízkosubstituovaná hydroxypropylcelulosa (L-HPC)
E 473 – Estery sacharózy s mastnými kyselinami
E 570 – Mastné kyseliny
E 901 – Včelí vosk, bílý a žlutý
E 902 – Kandelilový vosk
E 903 – Karnaubský vosk
E 904 – Šelak
E 905 – Mikrokrystalický vosk
E 907 – Hydrogenovaný poly-1-decen
E 914 – Oxidovaný polyethylenový vosk
E 953 – Isomalt
E 1203 – Polyvinylalkohol (PVA)
E 1205 – Bazický kopolymer methakrylátu
E 1206 – Neutrální kopolymer methakrylátu
E 1207 – Aniontový kopolymer methakrylátu
E 1208 – Kopolymer polyvinylpyrrolidonu s vinylacetátu
E 1209 – Roubovaný kopolymer polyvinylalkoholu a polyethylenglykolu