Látky zvyšující kontrast

Látky zvyšující kontrast jsou látky, které při použití na vnější povrch ovoce či zeleniny po depigmentaci předem určených částí (např. laserovým ošetřením) pomohou odlišit tyto části od zbývajícího povrchu tak, že je zbarví po interakci s určitými prvky epidermis. Výše popsaný účinek lze používat k značení ovoce či zeleniny, kdy se jedná o novou technologii nesmazatelného značení, která představuje alternativu k odstranitelným papírovým nálepkám, které se v současné době používají, a omezuje riziko ztráty, záměny či promíchání potravinářského zboží, a proto usnadňuje přepravu a skladování dotčeného ovoce.

E 172 – Oxidy a hydroxidy železa
E 432 – Polyoxyethylensorbitanmonolaurát (polysorbát 20)
E 433 – Polyoxyethylensorbitanmonooleát (polysorbát 80)
E 434 – Polyoxyethylenmonopalmitát (polysorbát 40)
E 435 – Polyoxyethylenmonostearát (polysorbát 60)
E 436 – Polyoxyethylensorbitantristearát (polysorbát 65)
E 464 – Hydroxypropylmethylcelulosa