Konzervanty

Konzervanty (konzervační látky) jsou látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy, nebo které potraviny chrání před růstem patogenních mikroorganismů.
Přídavkem těchto látek se zabrání namnožení mikroorganizmů, které mají za následek nepoživatelnost potravin, případně i zdravotní závadnost. V přírodě lze nalézt velké množství materiálů obsahujících složky s antimikrobiálními účinky (např. kyselina mléčná), tyto materiály se proto také používají v potravinářském průmyslu. Řada dalších látek se vyrábí synteticky.
Mezi nejdůležitější konzervační látky lze zařadit kyselinu benzoovou a kyselinu sorbovou a jejich soli a parabeny – tyto látky jsou účinnými inhibitory řady plísní, kvasinek a některých bakterií.

E 200 – Kyselina sorbová
E 202 – Sorban draselný
E 203 – Sorban vápenatý
E 210 – Kyselina benzoová
E 211 – Benzoan sodný
E 212 – Benzoan draselný
E 213 – Benzoan vápenatý
E 214 – Ethyl p-hydroxybenzoát
E 215 – Ethyl p-hydroxybenzoát sodná sůl
E 218 – Methyl p-hydroxybenzoát
E 219 – Methyl p-hydroxybenzoát sodná sůl
E 220 – Oxid siřičitý
E 221 – Siřičitan sodný
E 222 – Hydrogensiřičitan sodný
E 223 – Disiřičitan sodný
E 224 – Disiřičitan draselný
E 226 – Siřičitan vápenatý
E 227 – Hydrogensiřičitan vápenatý
E 228 – Hydrogensiřičitan draselný
E 234 – Nisin
E 235 – Natamycin
E 239 – Hexamethylentetramin
E 242 – Dimethyldikarbonát
E 243 – Ethyl-lauroyl-argininát
E 249 – Dusitan draselný
E 250 – Dusitan sodný
E 251 – Dusičnan sodný
E 252 – Dusičnan draselný
E 260 – Kyselina octová
E 261 – Octany draselné
E 262 – Octany sodné
E 263 – Octany vápenaté
E 280 – Kyselina propionová
E 281 – Propionan sodný
E 282 – Propionan vápenatý
E 283 – Propionan draselný
E 284 – Kyselina boritá
E 285 – Tetraboritan sodný (borax)
E 1105 – Lysozym