Emulgátory

Emulgátory jsou látky, které umožňují vytvořit nebo uchovat v potravině stejnorodou směs dvou nebo více nemísitelných fází, například oleje a vody.
Příklady použití emulgátorů:

emulgace – stabilizace emulze voda v oleji (např. margaríny), stabilizace emulze olej ve vodě (např. dressingy)
tvorba komplexů se škrobem (kondicionery) – zamezení stárnutí výrobků (např. chléb, pečivo)
interakce s proteiny – zlepšení kvality pekařského výrobku tím, že zvětšují jeho objem
modifikace textury (modifikátory) – působením na škrob se zlepšuje homogenita a konzistence (např. chléb a pečivo)
modifikace krystalů – ovlivňují krémovitost výrobku (např. margarín, čokoláda, cukrovinky)
modifikace viskozity – u potravin obsahujících krystalky cukru dispergované v tuku snižují viskozitu systému tím, že na krystalech cukru vytvářejí potah (např. výroba čokolády)
tvorba pěny a zamezení tvorby pěny (aerace) – přidávají se do sypkých směsí pro výrobu dezertů, šlehaných krémů, mražených krémů apod., jiné tvorbu pěn omezují (při zpracování mléka a vajec)
zamezení tvorby pěny – např. zmrzliny
smáčení (smáčedla) – usnadnění rozprostření tekutiny po povrchu (např. nápoje v prášku, sušené směsi na dezerty, rehydratace sušené zeleniny)
rozpouštění – umožňují lepší disperzi tekutiny v tekutině, což umožňuje tvorbu čiré tekutiny (např. barviva a ochucovadla v nápojích)
disperzanty – povrchově aktivní látky, které se používají ke snížení mezifázové energie u pevných látek, tekutin a plynů
suspenzotvorné látky – látky povrchově aktivní smáčejí nerozpustné částice, čímž napomáhají k rozptýlení nerozpustných částic v tekutém prostředí a zajišťují tak homogenitu výrobku (např. čokoládové nápoje)
zvýšení chutnosti – emulgací lipidového systému se zvýší chutnost výrobku (např. žvýkačky, cukrářské polevy aj.)
změkčovadla – funkce plastifikátorů (např. žvýkačky)
mazadla (lubrikátory) – emulgátory mají dobré mazací schopnosti, čímž snižují lepivost (např. na obal, na zuby apod.), ve fritovacích tucích a tucích na smažení snižují prskání, zlepšují rozpustnost instantních nápojů apod.

E 322 – Lecitin
E 331 – Citronany sodné
E 332 – Citronany draselné
E 333 – Citronany vápenaté
E 339 – Fosforečnany sodné
E 340 – Fosforečnany draselné
E 343 – Fosforečnany hořečnaté
E 414 – Arabská guma
E 420 – Sorbitol
E 427 – Guma Cassia
E 431 – Polyoxyethylen (40) stearan
E 432 – Polyoxyethylensorbitanmonolaurát (polysorbát 20)
E 433 – Polyoxyethylensorbitanmonooleát (polysorbát 80)
E 434 – Polyoxyethylenmonopalmitát (polysorbát 40)
E 435 – Polyoxyethylenmonostearát (polysorbát 60)
E 436 – Polyoxyethylensorbitantristearát (polysorbát 65)
E 442 – Amonné soli fosfatidových kyselin
E 444 – Isobutyrát octanu sacharosy
E 445 – Glycerolestery dřevných pryskyřic
E 451 – Trifosforečnany
E 452 – Polyfosforečnany
E 460 – Celulosa
E 461 – Methylcelulosa
E 462 – Ethylcelulosa
E 463 – Hydroxypropylcelulosa
E 465 – Ethylmethylcelulosa
E 468 – Zesíťovaná sodná sůl karboxymethyl-celulosy, zesíťovaná celulosová guma
E 469 – Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulosa, enzymově hydrolyzovaná celulosová guma
E 470a – Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin
E 470b – Hořečnaté soli mastných kyselin
E 471 – Mono- a diglyceridy mastných kyselin
E 472a – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou
E 472b – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou
E 472c – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou citronovou
E 472d – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou vinnou
E 472e – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou
E 472f – Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou a vinnou
E 473 – Estery sacharózy s mastnými kyselinami
E 474 – Sacharoglyceridy
E 475 – Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
E 476 – Polyglycerolpolyricinoleát
E 477 – Estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami
E 479b – Směsný produkt interakce tepelně opracovaného sójového oleje s mono- a diglyceridy mastných kyselin
E 481 – Stearoyl-2-mléčnan sodný
E 482 – Stearoyl-2-mléčnan vápenatý
E 483 – Vinan stearylu
E 491 – Sorbitanmonostearát
E 492 – Sorbitantristearát
E 493 – Sorbitanmonolaurát
E 494 – Sorbitanmonooleát
E 495 – Sorbitanmonopalmitát
E 541 – Kyselý fosforečnan sodno-hlinitý
E 900 – Dimethylpolysiloxan
E 965 – Maltitol
E 967 – Xylitol
E 1520 – Propan-1,2-diol (propylenglykol)