Barviva jsou látky, které potravině dodávají barvu nebo barvu obnovují a zahrnují přírodní složky potravin a přírodních zdrojů, jež jako takové nejsou obvykle požívány jako potraviny a nejsou obvykle používány jako charakteristické složky potravin. Ve smyslu nařízení jsou barvivy přípravky získané z potravin a dalších jedlých materiálů z přírodních zdrojů extrakcí fyzikální nebo chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení pigmentů vzhledem k výživovým nebo aromatickým složkám.
Ačkoli jsou dodržována nejvyšší povolená množství těchto látek, může docházet v lidském organizmu k výskytu negativních jevů (alergie, kopřivka, astma, hyperaktivita apod.). Na základě těchto zjištění, kdy se doposud neví, jaký mohou mít tyto látky vliv na lidské zdraví, Evropská unie sestavila seznam nejpodezřelejších barviv: E 102 – Tartrazin (v hořčičných omáčkách, čokoládových tyčinkách, pudincích, bonbonech, a dalších cukrovinkách nebo lahůdkách) E 104 – Chinolinová žluť (v čokoládových tyčinkách, cukrovinkách, bonbonech, pudincích a v energetických nápojích) E 110 – Žluť SY (v hořčicích, pudincích, bonbonech a sušenkách) E 122 – Azorubin (v pudincích, cukrovinkách a lahůdkách) E 124 – Ponceau 4R (v pudincích, cukrovinkách a ve sladkém pečivu) E 129 – Červeň Allura AC (v tyčinkách müsli, čokoládových tyčinkách a bonbonech)
Pokud potraviny obsahují tyto látky, musí mít v souladu s Nařízením EP a rady č. 1333/2008 na obale uvedeno, že „Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí“.
(e171Forbidden)