Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chrání proti zkáze způsobené oxidací, například proti žluknutí tuků a barevným změnám.
Podle funkce se dělí na primární antioxidanty (ruší řetězové reakce, synergicky působící sloučeniny (lapače kyslíku, chelatační činidla) a sekundární antioxidanty (preventivní antioxidanty)).
Podle původu lze potravinářské antioxidanty rozdělit na syntetické a přírodní.
Silné antioxidační vlastnosti vykazují i některé druhy koření a byliny, např. rozmarýn, zázvor, šalvěj, oregano, tymián, hřebíček aj. Přírodní antioxidanty, které se získávají z rostlin ve formě extraktů, mají často omezené použití, neboť mohou vykazovat hořkou chuť nebo vůni po použitých rostlinách.

E 220 – Oxid siřičitý
E 221 – Siřičitan sodný
E 222 – Hydrogensiřičitan sodný
E 223 – Disiřičitan sodný
E 224 – Disiřičitan draselný
E 226 – Siřičitan vápenatý
E 227 – Hydrogensiřičitan vápenatý
E 228 – Hydrogensiřičitan draselný
E 300 – Kyselina L-askorbová
E 301 – Askorban sodný
E 302 – Askorban vápenatý
E 304 – Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou
E 306 – Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
E 307 – Alfa-tokoferol
E 308 – Gama-tokoferol
E 309 – Delta-tokoferol
E 310 – Propylgallát
E 311 – Oktylgallát
E 312 – Dodecylgallát
E 315 – Kyselina erythorbová
E 316 – Erythorban sodný
E 319 – Terciální butylhydrochinon (TBHQ)
E 320 – Butylhydroxyanisol (BHA)
E 321 – Butylhydroxytoluen (BHT)
E 322 – Lecitin
E 325 – Mléčnan sodný
E 326 – Mléčnan draselný
E 327 – Mléčnan vápenatý
E 330 – Kyselina citronová
E 331 – Citronany sodné
E 332 – Citronany draselné
E 333 – Citronany vápenaté
E 334 – Kyselina vinná
E 335 – Vinany sodné
E 336 – Vinany draselné
E 337 – Vinan sodno-draselný
E 338 – Kyselina fosforečná
E 385 – Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny diamintetraoctové (kalcium-dinatrium EDTA)
E 392 – Výtažky z rozmarýnu
E 442 – Amonné soli fosfatidových kyselin
E 507 – Kyselina chlorovodíková
E 508 – Chlorid draselný
E 509 – Chlorid vápenatý
E 511 – Chlorid hořečnatý
E 512 – Chlorid cínatý
E 513 – Kyselina sírová
E 514 – Sírany sodné
E 515 – Sírany draselné
E 516 – Sírany vápenaté
E 586 – Hexylresorcinol
E 620 – Kyselina glutamová
E 621 – Glutaman sodný
E 622 – Glutaman draselný
E 623 – Glutaman vápenatý
E 624 – Glutaman amonný
E 625 – Glutaman hořečnatý