Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Mastné kyseliny s krátkým řetězcem

Mastné kyseliny s krátkým řetězcem (short chain fatty acids, SCFA) vznikají fermentací hlavně v první (vzestupné) části tlustého střeva působením bakteriálních enzymů na rozpustnou (fermentovatelnou) vlákninu. Pro organismus mají SCFA značný význam. Lokálně dodávají energii střevním epiteliálním buňkám, snižují pH, zvyšují absorpci vápníku, železa a hořčíku a příznivě ovlivňují metabolismus glukózy a lipidů v játrech. Mikroorganismy produkující velké množství SCFA, např. Bifidobacterium a Lactobacillus, dokážou zamezovat rozvoji patogenů ve střevech. Stimulují produkci střevního hlenu, udržují střevní integritu a odolnost vůči toxinům a škodlivým látkám obsaženým ve stravě, čímž podporují obranyschopnost organismu.
(kvas)

Mastné kyseliny

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111