Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Metabolický syndrom

V souvislosti s civilizačními chorobami se často hovoří o metabolickém syndromu (Reavenův syndrom, syndrom inzulínové rezistence, Kaplanův smrtící kvartet). Metabolický syndrom je současný výskyt několika rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Jeho přítomnost znamená výrazné zvýšení rizika vzniku srdečního infarktu, cévní mozkové příhody (mrtvice) a diabetu mellitus 2. typu (cukrovky). Poprvé byl tento syndrom popsán v roce 1988 na základě zjištění, že jedinci s abdominálním typem obezity (k hromadění tuku dochází hlavně v oblasti břicha), vysokým krevním tlakem, cukrovkou a zvýšenou hladinou lipidů umírají i ve velmi mladém věku na projevy aterosklerózy. Tuková tkáň v oblasti pasu je méně citlivá k hormonu inzulínu, jehož hladina stoupá, vede k zadržování tekutin v těle a ke vzestupu krevního tlaku. Současně se z této tkáně více uvolňují tukové látky (mastné kyseliny), které způsobují růst hladiny krevních tuků zvaných triacylglyceroly. Právě vyšší krevní tlak a vyšší hladina krevních tuků vedou k poškozování tepen zásobujících srdce a mozek. Mezi projevy MSX se řadí dále ještě inzulínová rezistence, hyperinzulinémie, porušená glukózová tolerance, zvýšená hladina kyseliny močové, poruchy krevní srážlivosti a přítomnost malých LDL částic. Při hodnocení výskytu onemocnění je nutno brát v úvahu faktor věku, protože čím je člověk starší, tím je vyšší riziko, že se u něj objeví některé příznaky MSX. Více informací na adrese. (kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111