Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Mannitol

Mannitol je alkoholický cukr, izomer sorbitolu. Název pochází od slova manna – cukerné šťávy získané z kůry kmenů jasanu (Fraxinus ornus), která obsahuje mannitol. Mannitol používaný při výrobě potravin je přídatná látka (potravinářské aditivum), které se ve výrobcích označuje kódem E 421.
Mannitol nachází uplatnění v klinické medicíně (např. při sníženém vylučování moči ledvinami), může být součástí různých léků (např. aplikovaných při poruchách mozku – Alzheimerově chorobě).
Mannitol se používá jako sladidlo pro osoby s diabetem. Protože se rozpouštěním mannitolu odčervápá teplo, používá se mannitol jako sladidlo pro pastilky k “osvěžení dechu”, neboť chladivý efekt dodává pocit svěžesti.
Dávky vyšší než 20 g mají projímavé účinky. Někdy se mannitol aplikuje jako projímadlo pro děti.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111