Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Modifikované škroby

Výraz „modifikovaný“ u slova „škrob“ nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy přírodního (nativního) škrobu. Znamená to, že škrob (např. bramborový, pšeničný, kukuřičný, rýžový) byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů upraven, aby se dosáhlo takových fyzikálních a funkčních vlastností, v důsledku kterých splňuje tato látka v potravině svou úlohu – nejčastěji jako stabilizátor či zahušťovadlo.
Přírodní škroby, nejsou považovány za aditiva (nemají přidělena čísla E a jejich použití není regulováno předpisy o aditivech), ale za „potraviny“ - podobně jako např. sůl či cukr. Podobně nepatří mezi aditiva ani rozpustné škroby vznikající pouhým štěpením přírodních škrobů pomocí kyselin, enzymů či vysokých teplot.
Na rozdíl od toho modifikované škroby, které byly připraveny ze škrobů složitějšími zásahy než pouhým štěpením, se řadí mezi aditiva (čísla E 1404 až 1451), a jejich použití je regulováno vyhláškou o 304/2004.
Přídavek této látky do potravin je naprosto obvyklý a je přípustný i do potravin pro děti. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111