Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Rizikové skupiny obyvatel

K ohrožené nebo rizikové skupině obyvatel z hlediska bezpečnosti potravin patří každá skupina, která je citlivější na projevy nebo vedlejší účinky nemocí než ostatní populace. Z hlediska bezpečnosti potravin k rizikovým skupinám patří: malé děti, těhotné ženy, senioři a osoby s oslabenou imunitou. U těchto skupin obyvatelstva se musí věnovat vyšší pozornost prevenci a případně zabránění kontaktu se zdroji alimentárních onemocnění.

Proč jsou rizikové skupiny více ohroženy? Vše souvisí s naším imunitním systémem, který nám pomáhá bojovat s nemocemi. U některých skupin obyvatelstva je imunitní systém oslaben nebo nevyvinut (např. u malých dětí) a jejich těla tak nemohou účinně bojovat s infekcí.
Kojenci a malé děti – Jejich imunitní systém není vyvinut, nižší tvorba kyselin v jejich žaludku nebrání tak škodlivým mikroorganismům v průniku do dalších částí zažívací soustavy a následnému rozšíření infekce.
Těhotné ženy – Těhotenství je období, kdy imunitní systém ženy je oslaben. Nebezpečné mikroorganismy mohou proniknout přes membrány placenty a napadnout plod, který ještě nemá plně vyvinutý imunitní systém.
Senioři – špatná výživa, nedostatek bílkovin ve stravě a horší cirkulace krve mohou vyvolat oslabení imunitního systému
Osoby trpící určitými chorobami – Imunitní systém nemocných (např. pacientů s HIV/AIDS nebo po chemoterapii) je oslabený. Jejich těla se tak nemohou účinně bojovat proti nemoci.
(mch)


Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111