Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes je bakterie vyvolávající alimentární onemocnění. Je to velmi odolný mikroorganismus značně rozšířený v životním prostředí. Nachází se v půdě, vodě, na vegetaci a v zažívacím traktu asi 50 druhů živočichů bez jakýchkoli příznaků onemocnění. Pro člověka je však patogenní.

Listeria monocytogenes na rozdíl od většiny jiných patogenních bakterií je schopna se rozmnožovat i za chladničkových teplot. Pasterační teplota a var ji bezpečně ničí.

Zdrojem nákazy lidí jsou potraviny zejména živočišného původu – mléko a mléčné výrobky (hlavně zrající sýry) maso a masné výrobky. K rizikovým potravinám patří i zelenina a zeleninové saláty, obzvláště je-li zelenina pěstována na půdě hnojené hnojem nebo zavlažovaná odpadními vodami.

Inkubační doba listeriózy je 1-4 týdny. Při lehké formě onemocnění jsou příznaky podobné jako u chřipky - malátnost, bolesti hlavy a horečka. Může se přidružit zánět středního ucha, vedlejších obličejových dutin, zánět močových cest. Při těžké formě onemocnění dochází k zánětu mozku a mozkových plen a celkové sepsi. U těhotných žen může dojít k potratu. Na listeriózu jsou obzvlášť citlivé některé rizikové skupiny lidí - malé děti, těhotné ženy, staří lidé, lidé trpící nějakým chronickým onemocněním.

(old)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Varování spotřebitelům: listerie v masné pomazánce Bulharka (2.12.2016)
Nebezpečná listerie zabíjí v Dánsku (15.8.2014)
O čtvrtinu méně pangase? (18.6.2014)
Listerióza ve Švédsku (28.2.2014)
Varování spotřebitelům: v lahůdkářských výrobcích Verner Kotula potvrzena Listerie (24.3.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111