Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Rooibos

Čaj Rooibos je tradičním nápojem Křováků žijících v jižné Africe v západní oblasti Kapska. Čaj se připravuje z jehlic keřů Aspalathus linearis, které patří do čeledi bobovitých, podobně jako fazol nebo kručinka. Jedná se endemit (rostlina rostoucí pouze na jediném místě) vysoký 1–1,5 metru. Sklizeň se provádí výhradně ručně, keře se sekají 30 cm nad zemí a poté nařežou na 2–3 mm dlouhé kousky. Čaj rooibos je zdravý nápoj, obsahující řadu specifických flavonoidů (aspalathin, nothofagin), minerální látky (železo, draslík, vápník, měď, zinek, hořčík, fluor, mangan, sodík), vitaminy (kyselina askorbová), silici a na rozdíl od pravého čaje pouze velmi malé množství tříslovin. Flavonoidy obsažené v čaji mají antioxidační účinky a pomáhají odstraňovat volné radikály z organismu. Působí příznivě na kardiovaskulární systém, snižují riziko nádorových onemocnění, srdečních chorob a dalších problémů provázejících stárnutí. Na rozdíl od kávy a čaje neobsahuje rooibos kofein a nemá nežádoucí účinky na oběhový a nervový systém. Je vhodným nápojem i pro kojence, kteří mají sklon ke kolikám. Vnitřně se používá při nespavosti, nervozitě a depresích, zevně k ošetření ekzémů, popálenin a zánětlivých onemocnění kůže a sliznic.  
(kop)
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111